Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
3 april 2020

Smycka vidtar flera åtgärder i samband med Corona Covid-19

Från den ena dagen till den andra förändrades förutsättningarna för många inom detaljhandeln, däribland för Smycka. Catharina von Elern, VD Smycka, har fått vidta flera åtgärder för att möjliggöra fortsatt väg framåt.

När restriktionerna från Regering och Folkhälsomyndigheten kom för två veckor sedan minskade kundflödet i butiker och köpcentrum drastiskt vilket självklart påverkat försäljningen.


- Det var omöjligt att planera inför detta. Jag har jobbat i många år och aldrig varit med om något liknande, berättar Catharina von Elern.

"Vi behöver fler, konkreta åtgärder"

Det gällde då att snabbt ställa om verksamheten och Catharina började med att se över företagets kostnader, bland annat infördes inköpsstopp och en genomgång av personaltimmar för att om möjligt fördela resurserna annorlunda. När det inte räckte blev lösningen korttidspermitteringar.

 

- Vad gäller korttidspermitteringar är det förstås bra men kortsiktigt påverkar det likviditeten då företagen betalar ut all lön och får tillbaka från tillväxtverket längre fram. När pengarna återbetalas från Tillväxtverket vet man inte, vilket gör det hela lite osäkert. Även sjuklön har påverkat likviditet och belastat företagen med en kostnad, när alla uppmanas att vara hemma så fort man känner något (vilket i sig är rätt) men det är kostsamt för företagen och har varit det fram till 1 april. Därefter tas den kostnaden över av Försäkringskassan. En åtgärd som är bra är sänkta arbetsgivaravgifter. Men vi behöver fler snabba, konkreta åtgärder som gör nytta för oss företag direkt, säger Catharina Von Elern.

 

En stor kostnad för butikerna är hyran som Smycka för en dialog med fastighetsägarna om.


- Fastighetsägare vill gärna invänta förslaget från regeringen, som innebär att en del av hyran kan komma från åtgärdspaketet från regeringen. Men faktum kvarstår att även fastighetsägarna behöver vara med och ta en del kostnaden, då det inte kommer räcka med det statliga stödet. Köpcentrum är tomma och utan kunder blir det inga intäkter och då är det omöjligt att betala en hyra som är satt efter helt andra förutsättningar menar Catharina Von Elern.

Vi behöver fler snabba, konkreta åtgärder som gör nytta för oss företag direkt.
Catharina Von Elern, VD Smycka

Andra åtgärder som vidtagits är att styrelsen avstår ersättning samt att vd gått ner i lön.
Catharina tar också del av de stödpaket som är relevanta för dem, kontaktade snabbt banken och tog hjälp av Almi.


 Vi har hela tiden haft en god kontakt och fått ett bra stöd från Almi med givande beslut som kommer hjälpa oss framåt, säger Catharina Von Elern.

Tar stöd av varandra

Catharina menar att de gör allt de kan för att butiker och e-handel ska få finnas kvar. En ökning har skett via E-handeln, men ytterligare ökning behövs.


 Vi har styrkan att vara en kedja som kan ta hjälp och stöd av varandra. Storstäderna har drabbats av stora tapp, men småstäderna har inte drabbats lika hårt än. Då alla butiker inom Smycka kan vidta egna åtgärder kan vi agera snabbt för att hitta lösningar, säger Catharina Von Elern. 

Vi är positiva och har en målbild om att vi ska komma igenom det här och bli stärka av det.
Catharina Von Elern, VD Smycka

En förhoppning är att handeln ska vara på gång framåt våren/sommaren igen, det är en viktig försäljningsperiod med student, avslutningar och bröllop.


− Kommer inte handeln igång är det fortsatt stora utmaningar framåt.

 

Catharina ser ändå väldigt ljust på framtiden.


− Vi är positiva och har en målbild om att vi ska komma igenom det här och bli stärka av det. Det krävs blod, svett och tårar. Det krävs att alla, såväl företag som anställda, kunder, fastighetsägare, banker, regering, hjälps för att lösa detta. Alla behöver dra sitt strå till stacken då det drabbar alla, men hjälps vi åt kommer åter ha en levande detaljhandeln, det är jag säker på, avslutar Catharina Von Elern.

Om Smycka 

 

Smycka är en av landets ledande guld & klockkedjor som med ett brett sortiment av välkända varumärken i kombination med personlig service och en genuin hantverkskunskap har samma filosofi: ”Att hjälpa dig att hitta rätt smycken och klockor för alla tillfällen i livet” Smycka har idag 50 butiker runt om i Sverige samt en e-handel.