Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
15 oktober 2020

Ta chansen och planera hållbar tillväxt

När jag tänker på hållbar tillväxt så tänker jag - nu har vi chansen! Efterfrågan på hållbara tjänster och produkter växer och hållbara affärsmodeller attraherar både kompetenta medarbetare och investerare.  

2020 är ett omvälvande år men nu har du och ditt bolag chansen att se över er affärsidé och ställa om till en mer hållbar tillväxt. Det kommer en tid efter corona och det enda vi vet säkert är att den tiden är annorlunda än innan pandemin. 
 
Hållbarhet kan ses i tre aspekter – ekonomisk, social och miljömässig. Planera er hållbara tillväxt utifrån de begreppen. För det första ska ekonomin vara hållbar och affärsidén måste hålla även på lång sikt. Man måste kunna tjäna pengar för den egna affären, så att man kan växa och utvecklas. På samhällsnivå måste vi ha företag som anställer fler och betalar skatt så att vi kan behålla vår välfärd. Sverige behöver livskraftiga förtag, och det är ännu viktigare nu för att vi ska kunna hantera nästa pandemi när den kommer. 
 
Sociala hållbarhet kan innebära att vi en gång för alla ser till att avskaffa osunda arbetsförhållanden och miljöaspekten är kanske den mest självklara – företag och individer måste minska sitt avtryck på miljön.   
 
Tiden är förbi när hållbarhet bara är en del sida långt bak i en årsrapport. Jag tycker istället att man ska se över hela sin affär utifrån de tre aspekterna av hållbarhet. Genomlys hela ditt företag för att hitta delar där ni kan bli mer hållbara, för det är inte säkert att det är det första man tänker på som är det viktigaste. Och när ledningen sätter sig ner för att göra framtidsplaner – ställ er frågan hur kunder och marknader kommer ser ut i framtiden. 
 
Kanske efterfrågar kunder mer lokalt producerade produkter, och då menar jag inte bara mat. Kanske kan ni bli mer attraktiva för kunder som eftersöker mer miljövänliga alternativ. Och det är viktigt att göra den omställningen innan man missar tåget.  
 
Just omställning är ett viktigt ord – men att välja en väg för mer hållbar tillväxt måste inte innebära stora förändringar för företaget. Du kan göra din hållbarhetsomställning steg för steg men det är viktigt att du är redo att lägga i gasen när konjunkturen fart igen. Vi på Almi Väst kan hjälpa dig med hållbar affärsutveckling, med kunskaper som behövs när du gör den satsningen och även vara med och finansiera dit steg mot en mer hållbar tillväxt.   
 
Anna Bergengren, Kontorschef 
Almi Väst Borås 

Vill du veta mer om Almi och våra erbjudanden? Vi berättar gärna mer!

Fyll i kontaktformuläret så kontaktar vi dig inom kort!
*
*
*
*
?