Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Intervjublogg med Sara Wallin
17 oktober 2018

BLOGG - Mentor skapar extra utveckling i tillväxtfaser

Du står alltid inför nya utmaningar, oavsett storlek på bolag. Då är rätt bollplank och erfarenhet att luta sig mot viktigt för att lyckas.

Sara Wallin, vd på Almi Väst har intervjuat Mohammed Kossir, mentorsamordnare på Almi Väst om vad det innebär att ta hjälp av en mentor.

 

Om du ska ge tre enkla råd till den som vill ta hjälp av en mentor, vilka skulle det vara?

– Det första är att ha olika mentor för olika skeden i ditt företags tillväxtresa, personer som har erfarenhet av det du står inför.

– Det andra rådet är att sök personer utanför din egen krets, alltså inte bland vänner, bekanta och kanske heller inte bland branschkollegor. Ofta är man för färgad av sin bransch. Visst, de känner till branschen. Men det som kan anses som branschsanningar kan visa sig vara livslögner. En utifrån kan ifrågasätta det som är självklart i din bransch, men inte behöver vara det.

– Det tredje rådet kan vara svårt för många, inte minst för personer som leder företag där det är viktigt att visa på att man kan och är framgångsrik. Våga verkligen blotta dig för en mentor. Gör du det får du bra råd och vägledning.

 

Mentor är kanske något många ser att man behöver när man ska påbörja något? Som när man startar företag.

– Ja, och det är rätt på sätt och vis. Det gäller bara att se det man står inför som start på något. Det kan vara långt in i bolagets utveckling. Lite som klyschan ”idag är första dagen på resten av ditt liv”. När du satt ett mål om att växa bolaget 100 procent på tre år är det ju också starten på något, även om du drivit bolaget i 20 år och omsätter 200 miljoner kronor.

– Mentorskap bör vara en självklar del under företagsresan. För man står inför olika och nya utmaningar hela tiden om man växer eller på annat sätt är i förändring. Kanske man får en väldigt stor kund, kanske man har växt för fort, internationaliseras, behöver växla om för marknadens beteenden och behov förändras. En mentor under tillväxt är mycket viktigt för att utvecklas ännu mer.

 

Hur menar du då?

– Du tar hjälp av någon som är mer erfaren än du. Någon som har tagit de tuffa besluten och vet vad de actions du vill göra kommer att leda till. På så sätt får du hjälp att ta bra beslut. Du ska göra bättre val och slippa någon annans misstag, det är målet med att ha en mentor. På så sätt kan din resa bli bättre än till och med din mentors resa var en gång. Du får tillgång till en ackumulerad erfarenhet som du kan dra nytta av.

– Alla företag som har vuxit har haft liknande utmaningar. Det är bra att ta lärdom av hur de tagit sig genom dem.

 

Vad tänka på när man letar? Du sa i ett av dina råd att inte söka i sin allt för nära krets.

– Många gånger har personer liknande meriter. Det är viktigt att leta efter det lilla extra en mentorns personlighet. Det känns bekvämt att hitta någon som tycker likadant som man själv. Men det är bättre att söka någon som pushar dig extra, nästan någon som är din motsats.

– Är jag avvaktande och lugn kanske jag behöver en kontrast. Och är jag allt för riskbenägen kanske jag behöver någon som är lugnare i sin personlighet. Och som sagt, leta efter en förebild, men inte någon i ditt nära nätverk. Då finns risk att man inte får den rådgivning man vill och man utökar inte nätverket. Din kompis kompisar är redan ditt nätverk.

 

Men hur ska jag få dem att säga ja om vi inte har relation sedan tidigare?

– Ofta vill de som drivit företag vara mentorer och vill dela med sig av sina erfarenheter. Någon gång har de fått hjälp av någon. Så våga ställa frågan. Det värsta som kan hända är att man får nej.

– Vi på Almi är en bra ingång. Vi har ett väldigt stort nätverk och vi har en roll som gör att vi har goda kontakter med näringslivet. Självklart kan jag rekommendera att man vänder sig till oss om man behöver en mentor. De företag som vi har varit i kontakt med genom årtiondena har växt, har internationaliserats, har lyckats på olika sätt. Men också gjort misstag som de lärt sig av och kan få andra att undvika.

 

Vad hindrar de som inte tar hjälp av mentor, styrelseledamot eller annan extern hjälp, tror du?

– Väldigt många som driver företag tror att deras utmaningar är unika när de växer. Men ofta har man samma problem, stort som litet företag. Man är för många anställda eller för få, likviditeten ställer till det och så vidare. När det gäller tillväxt och de hinder som finns så är utmaningarna liknande för det stora bolaget som den lilla korvkiosken som vill växa.

 

Om intervjubloggen

Jag heter Sara Wallin och är VD för Almi Väst. På Almi Väst möter vi många företagare varje dag. I vårt arbete med att bidra till att skapa bärkraftiga företag möter vi dem dessutom i spännande utvecklingsfaser.

Alla mötena innebär att vi snabbt ser trender, utvecklar vår kompetens och får stor kunskap om det västsvenska näringslivet. De här kunskaperna vill vi inte sitta inne med, vi vill självklart förmedla dem till er. Därför kommer jag att intervjua medarbetare. Under intervjuserien lyfter vi frågor som företagsöverlåtelser, hur man ska agera för att få finansiering till innovation, mångfald och jämställdhet i styrelser, företagande som nyckel till integration och mycket mer. Om du följer med på min intervjuresa kommer du att bli en bättre företagsledare.

 

Vill du veta mer om Almi och våra erbjudanden? Vi berättar gärna mer!

Fyll i kontaktformuläret så kontaktar vi dig inom kort!
*
*
*
*
?