Visa innehåll för Almi i din region: Välj län:
Intervjublogg med Sara Wallin
18 februari 2018

BLOGG - Riskkapital innebär pengar, kontaktnät och kunskap i kombination

I den bästa av världar växer ett bolag i takt med sin egen plånbok. Men det är sällan det fungerar så i verkligheten. Att ta in externa ägare kan vara vägen från idé att till ett framgångsrikt bolag. Sara Wallin, VD på Almi Väst, har intervjuat Christian Björkman, investment manager på Almi Invest.

Varför riskkapital?
– Med externt ägarkapital kan man få råd att växa så mycket som man vill, snarare än att vara begränsad av hur mycket man själv har i tillgångar att satsa. Det ger en möjlighet att utveckla verksamheten. Riskkapital är också pengar som man inte måste betala tillbaks om bolaget misslyckas. För investerare innebär det alltså en risk att gå in som extern delägare. Men samtidigt kan avkastningen vara hög om bolaget lyckas. Inom teknikbranscher är externt ägarkapital en vanlig form av finansiering. Men i andra branscher och utanför storstäder är kunskapen om riskkapital inte lika stor.

 

Men vad är det då aktörer som Almi Invest letar efter hos bolag som söker nytt ägarkapital?
– Grunden är att det ska finnas en potential att växa och att pengarna som satsas ska kunna göra stor skillnad för bolaget. Om det finns en innovativ idé i botten och ett kapitaltillskott kan möjliggöra fem till tio gånger större omsättning eller marknadsandelar är det sannolikt ett bolag som passar väl för att få in nytt ägarkapital.

 

När ska företagaren ta in externt ägarkapital?
– För företagaren är det viktigt att komma en bit på väg själv innan man säljer ägarandelar. Dels för att man sannolikt får en mer rättvis värdering om man har mindre kvar att bevisa. Och när företag vill att Almi Invest går in med ägarkapital utgår vi från att deras produkter eller tjänster fungerar och passerar en genomlysning. Det vi tittar på är främst om idén går att sälja. Och helst vill man se ett eller flera kvitton på det finns en marknad för vad bolaget ska sälja.

 

Är det inte dumt för företagaren att släppa in delägare? Man kan ju ha hela kakan själv.
– En del företagare är rädda för att släppa en del av kontrollen till nya ägare. Men man kan använda en liknelse och fråga sig om man vill vara en del av Statoil eller ha sin egna lilla mack. Nya delägare innebär att man inte längre är ensam om alla beslut men det innebär inte att man tappar kontrollen. Idag är det vanligt att man låter grundare av företaget behålla så mycket inflytande som möjligt.

 

Just inflytandet kanske många är oroliga över, inledningsvis kanske man bara vill åt pengar från passiva ägare?
– Med andras inflytande följer också andra värden. Pengar är pengar och är avgörande för ett företags utveckling. Men idag pratar man nästan mer om de kontaktnät, kunskaper och erfarenheter som riskkapitalet för med sig. Det kan ibland vara lika viktigt för idén ska kunna nå sin fulla potential.

 

Om intervjubloggen
Jag heter Sara Wallin och är VD för Almi Väst. På Almi Väst möter vi många företagare varje dag. I vårt arbete med att bidra till att skapa bärkraftiga företag möter vi dem dessutom i spännande utvecklingsfaser.


Alla mötena innebär att vi snabbt ser trender, utvecklar vår kompetens och får stor kunskap om det västsvenska näringslivet. De här kunskaperna vill vi inte sitta inne med, vi vill självklart förmedla dem till er. Därför kommer jag att intervjua medarbetare. Under intervjuserien lyfter vi frågor som företagsöverlåtelser, hur man ska agera för att få finansiering till innovation, mångfald och jämställdhet i styrelser, företagande som nyckel till integration och mycket mer. Om du följer med på min intervjuresa kommer du att bli en bättre företagsledare.

Vill du veta mer om Almi och våra erbjudanden? Vi berättar gärna mer!

Fyll i kontaktformuläret så kontaktar vi dig inom kort!
*
*
*
*
?