Visa innehåll för Almi i din region: Välj län:
Intervjublogg med Sara Wallin
29 augusti 2019

BLOGG - Sträva mot att tillväxt blir vardag

Det är viktigt att tänka tillväxt från start, vare sig det är ett avknoppat koncept eller nytt bolag. Det anser Jenny Johnsson, rådgivare på Almi Väst, i en intervju med Almi Västs vd Sara Wallin.

Kan du skapa en kultur som handlar om ”Här växer vi”. Då blir strävan om tillväxt en vardag i verksamheten.

 

Du anser att man bör växa från start?

– Ja, det tycker jag. Det bör vara ett mindset. Annars är det som att vara med i en tävling bara för att delta. Du måste ha ett mål sträva mot, något som motiverar dig. Det spelar ingen roll om du är soloföretagare eller om ni är fler.

 

Måste tillväxt alltid handla om omsättningsökning?

– Nej, det kan självklart vara ekonomi. Men det kan också vara geografiska etableringar, bredare erbjudande, vinsttillväxt.

 

Hur blir det hållbart på sikt?

– Det primära är att man får med sig alla delar, helst med lönsamhet under tillväxten. Man ska inte vänja sig vid att växa enbart med externt kapital, den läxan blir dyrbar. Så sätt mål för lönsamheten. Även om man i vissa skeden och perioder behöver externt kapital för att växa så måste man ha en tanke om när man ska vara lönsam.

– Att sätta sådana tydliga lönsamhetsmål är viktiga för att få tillgång till rätt externt kapital vid behov. För oavsett om det är lån eller ägarkapital vill den som kommer med externt kapital se när den får avkastning på satsningen. Då gäller det att ha tydliga sådana mål.

 

Vilka är de vanligaste fallgroparna för att inte få till tillväxten från start?

– Det handlar ofta om att man inte har ett kassaflöde som hänger med. Antingen växer man för fort och då hänger inte kassaflödet med. Eller så har man inte tagit tillräcklig höjd i sin finansiering och då hänger heller inte kassaflödet med. Men då utgår jag, så klart, från att det är rätt personer som styr och att affärsmodellen är rätt.

 

Hur menar du?

– Att växa från start handlar mycket om att omge sig av personer som man får rätt input av. Det är ett nätverk av personer som har andra fördelar än man själv. Det ger försprång jämfört med konkurrenter. Ett nätverk eller ett team behöver inte vara anställda personer, utan olika kompetenser vars kunnande du får del av. Och – och det här är viktigt – gärna personer utanför ditt eget nätverk och gärna utanför din egen bransch. Då skapas nya affärsmodeller och nya tankesätt som gör ditt företag unikt.

 

Men om jag inte kan ta så stora risker, ska jag växa ändå?

– Växa är olika nivåer.  Det krävs mot för att växa, men man ska inte vara rädd för det. Hur modig man är beror på var man vågar, eller kan, sätta ribban. En företagare kanske behöver dubbla sin verksamhet för att känna att man växer, andra vill sätta lägre mål för att våga. Det viktiga är att man växer. För utan tillväxt går verksamheten bakåt, eftersom omgivningen utvecklas.

– Det är också skillnad på att skapa en affärsmodell som innebär ett växande företag än när en företagare, som mer ska ha verksamheten som brödföda och har företag med f-skatt istället för att vara anställd.  Något som kan vara värt att tänka på då är att om jag skulle vara kund till ett sådant företag så undrar jag vad jag får mer. Ett företag som inte växer blir alltså inte lika intressant. Att visa att man utvecklas är en kundfördel.

 

 

Om intervjubloggen

Jag heter Sara Wallin och är VD för Almi Väst. På Almi Väst möter vi många företagare varje dag. I vårt arbete med att bidra till att skapa bärkraftiga företag möter vi dem dessutom i spännande utvecklingsfaser.

Alla mötena innebär att vi snabbt ser trender, utvecklar vår kompetens och får stor kunskap om det västsvenska näringslivet. De här kunskaperna vill vi inte sitta inne med, vi vill självklart förmedla dem till er. Därför kommer jag att intervjua medarbetare. Under intervjuserien lyfter vi frågor som företagsöverlåtelser, hur man ska agera för att få finansiering till innovation, mångfald och jämställdhet i styrelser, företagande som nyckel till integration och mycket mer. Om du följer med på min intervjuresa kommer du att bli en bättre företagsledare.

 

 

 

Vill du veta mer om Almi och våra erbjudanden? Vi berättar gärna mer!

Fyll i kontaktformuläret så kontaktar vi dig inom kort!
*
*
*
*
?