Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
15 december 2020

Insikt: Det här utmärker företag som blir långsiktigt lyckosamma

Det handlar om att skapa team. Och att ägaren inte sitter på alla stolar. De entreprenörer som har förståelsen för detta lyckas bäst, anser Britt-Marie Bergfalk, affärsrådgivare på Almi Väst.
– Framgångsreceptet, när jag tittar tillbaka, är att ägaren ska kliva av det operativa när bolaget har växt sig större.


Britt-Marie Bergfalk har arbetat på Almi i 25 år. Nu är det dags för pension. Innan hon slutar är det en viktig insikt hon vill dela med sig av. Det är vad som utmärker de företag som klarar av att vara långsiktiga och bärkraftiga över tid.
Hon har mött 100-tals entreprenörer undre åren och följt deras företagarresa. Det har varit många affärsidéer, olika branscher, olika personligheter.
–Sammantaget är att de är hängivna och duktiga. Men en del av dem fastnar på vägen. De fastnar i detaljer. De entreprenörer som skaffar sig teams runt om kring sig går det bättre för En entreprenör kan inte och hinner inte ta tillvara på och utvärdera alla de möjligheter som dyker upp ensam, säger hon.

En annan fälla som många av entreprenörerna fastnar i är att sitta på alla stolar. Som ägare tar man också vd-rollen och sitter gärna dessutom som ordförande i styrelsen.
– Då hänger alldeles för mycket av företaget på entreprenören. Och det är en och samma person som har hand om det operativt löpande i bolaget som har hand om utvecklingen och få ihop ekonomin. När ägaren själv har samtliga tre roller så är det nästan alltid de strategiska frågorna som får stryka på foten. Det är inte bra på sikt.

I takt med att bolaget växer ökar också vikten av struktur, personalfrågor, ledarskap.
– Då är det vanligt att utvecklingen stannar upp. Och anledningen är helt enkelt att entreprenören tycker att det är ganska tråkigt att vara vd. Det är bättre att kliva av det löpande operativa, ta in en extern vd när ekonomin tillåter och gå in i en roll man som entreprenör brinner för istället. Det gynnar både entreprenören som person och bolaget.

Hur ska man göra för att komma till rätt insikt?
– I början är huvudsaken att man har ett externt nätverk omkring sig som får entreprenören att lyfta blicken. Det finns så många aktörer som kan ge stöd, säger Britt-Marie Bergfalk.
– Almis VD-grupper tycker jag är något konkret som jag verkligen förespråkar. Där börjar många vd:ar fundera på sin roll. Det kan vara första resan i att våga ta in extern kompetens.

 

Britt-Marie Bergfalk, Rådgivare Almi Väst

Vill du veta mer om Almi och våra erbjudanden? Vi berättar gärna mer!

Fyll i kontaktformuläret så kontaktar vi dig inom kort!
*
*
*
*
?