Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Inspireras av Almis kunder

Hjälper banken och kunden att ställa om till hållbart

Fintechbolaget Econans har utvecklat ett verktyg som hjälper småhusägare att energieffektivisera.

Ett grönare hem med minskat klimatavtryck? Ja, tack! Skenande elpriser och en ökande vilja att ta klimatansvar gör att fler vill se över bostadens kostnader och klimatavtryck.

Energieffektivisering har seglat upp som den viktigaste faktorn när man ska investera i en ny bostad, visar en färsk undersökning från Bjurfors och Kantar Sifo.

Men var ska man börja? Startupen Econans har utvecklat verktyget Green Housing som genererar ett objektivt beslutsunderlag för energieffektivisering. Verktyget bearbetar information om bostaden och ger rekommendationer med fokus på de mest tidseffektiva åtgärderna.

Automatiserad rådgivning

Econans grundades för fem år sedan av Tobias Lewandowski och David Klamer. Idén var att erbjuda simulering och automatiserad rådgivning för att hjälpa privatpersoner ta trygga och långsiktigt hållbara ekonomiska beslut, till exempel vid köp av bostad. Tjänsterna licensieras till banker och fastighetsmäklare.

 

Almi Väst har följt Econans från start med bland annat innovationsrådgivning och lån i flera omgångar.

- Det gjorde att vi vågade säga upp oss från våra jobb och satsa. Vi hade gnistan, Almi hade bränslet, tillsammans fick vi upp värme och kom i gång, säger David Klamer, vd för Econans.

Econans har nyligen fyllt på kassan med 15 miljoner kronor i en runda där bland annat Almi Invest och Gokap återinvesterat i bolaget. Kapitalet finansierar utvecklingen av nya digitala tjänster som Green Housing.

Pålästa kunder är nöjda kunder

Green Housing lanseras via bankpartners till hösten. Erfarenheten visar att pålästa och trygga bankkunder blir mer nöjda och lojala, vilket genererar relevant försäljning.

- Det kommer bli en självklarhet för banker att digitalt hjälpa sina kunder på ett mycket mer attraktivt sätt än idag, säger David Klamer.

Econans lösning har också en annan uppsida. Bankerna behöver anpassa sig till nya krav i EU-taxonomin – Green Asset Ratio – som driver på för en mer hållbar ekonomi och göra bolånestocken grönare, genom att en större andel ska riktas till energieffektiva bostäder.

- Vi har intervjuat fler än 200 småhusägare och ser att många önskar fakta på bordet för att våga investera i mer hållbara hem, säger Tobias Lewandowski, Partner Manager och David Klamer, CEO Econans.

Kontakta oss

Ring oss på 0771-55 85 00 eller fyll i kontaktformuläret.

Vi har inte möjlighet att ringa upp. Vi återkommer via mejl och det är därför är viktigt att du anger vad du vill ha hjälp med.
*
*
*
*
?