Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Inspireras av Almis kunder
8 juni 2022

Lanserar smart spårningssystem mot matfusk och greenwashing

Är maten du köper alltid vad den utger sig för att vara? Foodchain by blockchain har utvecklat ett system för säker dokumentation genom hela livsmedelskedjan. Första kunden tillverkar cider på svenska äpplen.

Cecilia Ryegård, vd och grundare av Foodchain by blockchain (FCB) i Lidköping, har arbetat inom lantbruk och livsmedelsindustrin i hela sitt yrkesliv. Ekologiskt och lokalproducerat har legat särskilt varmt om hjärtat, och hon har bland annat grundat och drivit Ekoweb och Ekogalan, är ordförande i Hushållningssällskapet Västra samt ledamot i KRAV:s styrelse. ”Hur kan jag vara säker på att varan verkligen är ekologisk, eller kommer från den här platsen?” har varit ständiga återkommande frågor som pekar på ett tydligt behov som behöver lösas på marknaden.

Cecilia Ryegård, vd och grundare av Foodchain by blockchain

Utnyttjar teknik från finansbranschen och läkemedelsindustrin

Ett Vinnova-projekt blev 2019 startskottet för innovationen som baseras på blockchain-teknik, vilket möjliggör att flera aktörer kan dela samma data i en obruten kedja. Lösningen kan förebygga bland annat matfusk, greenwashing och förhindra livsmedelsrelaterade smittor från att spridas. Systemet underlättar även för lantbrukaren och förädlaren med bland annat att upprätthålla den dokumentation som krävs av lagstiftning och certifieringar.

Cidertillverkaren Pomologik är första kunden som provar den skarpa plattformen i verklig produktionsmiljö. Testerna beräknas pågå till slutet av juli 2022, och därefter är förhoppningen att systemet kan köras ut kommersiellt i full skala, till fler kunder.

Pionjärer i hett område

Delar i projektet är världsunika och FCB bryter ny mark med sin lösning.

- Jag tror enormt mycket på produkten. Det är ett jättehett område och vi är väldigt tidigt ute. Plattformen kommer att kunna generera stor nytta i alla led; från lantbrukare och förädlare fram till slutkonsumenten, som nu får möjlighet att ta del av produktens berättelse på ett mycket djupare sätt, än som tidigare varit möjligt, förklarar Cecilia.

Tänker stort redan från början

Bolaget har idag fem medarbetare som tillsammans sitter på mycket av den viktiga expertisen, bland annat kring blockchain-teknik, lagar och förordningar samt marknads- och branschkunskap. Men att vara först innebär också mycket jobb och den resurskrävande uppstartsfasen kräver även många andra kompetenser och samarbeten.

 

- Vi har haft väldigt god nytta av Almi under vägen när det gäller nätverk och kontakter, i avtalsskrivning och med finansiering. Vi har även fått Tillväxtlån, vilket gör att vi kan matcha vår investerares insats i företaget, och på så vis behålla en stor del av ägandet hos oss själva, berättar Cecilia.

 

FCB har redan planer för hur de ska skala upp systemet för att anpassa det även till större aktörer. I samarbete med IBM kommer de kunna leverera en komplett lösning till de allra största.

- Vi siktar på att bli en s. k. Impact Unicorn inom fem år, avslutar Cecilia

Kontakta oss

Ring oss på 0771-55 85 00 eller fyll i kontaktformuläret.

Vi har inte möjlighet att ringa upp. Vi återkommer via mejl och det är därför är viktigt att du anger vad du vill ha hjälp med.
*
*
*
*
?