Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
27 januari 2021

Insikt: Balans- och resultaträkning är kartan på tillväxtresan

Bolag på startlinjen måste ha en tydlig bild av sin affärsplan, sin budget och syftet med verksamheten. Efter startskottet gått kan balans- och resultatrapporter bli en vägvisare som hjälper er navigera och fortsätta växa.  
 
Som rådgivare på Almi jobbar Dario Budes med innovation och finansiering och han möter både företag i uppstartsfasen och befintliga bolag som vill växa. Han förklarar att en tillväxtresa måste starta utifrån en tydlig grund. 
– I början handlar vår rådgivning om att skapa tydliga affärsplaner, affärsmodeller och att bestämma vilken den tänkta målgruppen är för produkten eller tjänsten. Men vi pratar också om finansiering och likviditetsplanering för att veta om det finns pengar att använda för att ta tillväxtsteg, säger Dario Budes.  
 
Där kan Almi hjälpa till med rådgivning kring vilket kapital som behöver tillkomma, antingen från dig själv som entreprenör, från externa ägare, lån från banken eller genom finansiering från Almi. Det är starten. Men när grunden är satt och bolaget utvecklas ställs du inför olika vägval. Att förstå den balans-och resultatrapport som sammanställs varje kvartal kan hjälpa dig att fatta rätt beslut som utvecklar bolaget i rätt riktning.  
 
– Rapporterna visar svart på vitt hur olika delar av verksamheten går, när man analyserar dem på rätt sätt kan de vara en vägvisare för vad som faktiskt är lönsamt att satsa på i bolaget. 
En typ av rådgivning och uppföljning som Almi erbjuder är just att hjälpa kunder att förstå och analysera kvartalsrapporterna.  
– Vi går genom och visualiserar vad som ligger bakom siffrorna. Det är ett väldigt användbart verktyg när man vill växa, säger Dario Budes och poängterar att ett vanligt fel är att nystartade bolag sätter en budget utan att sedan följa upp hur det går. 
– En budget är en uppskattning, och ibland gissning, om hur dina intäkter och inkomster kan se ut. Med balans- och resultatrapporter får du ett facit som visar om en budget var rätt. På det sättet är det lättare hitta det mest lönsamma och hållbara sättet att växa på, och att ställa om verksamheten och tänka nytt.  

 

Dario Budes, Rådgivare Almi Väst

Vill du veta mer om Almi och våra erbjudanden? Vi berättar gärna mer!

Fyll i kontaktformuläret så kontaktar vi dig inom kort!
*
*
*
*
?