Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
8 februari 2021

Insikt: Utvärdera alla finansieringsmöjligheter i ett tidigt skede

Att vilja växa med en innovation eller en ny affärsidé är en bra start. Men från ruta ett måsta ni också planera var ni ska hitta kapital och säkerställa likviditeten som gör tillväxten möjlig.  
 
För bolag som vill växa och göra en satsning är det viktigt att i ett tidigt tänka på var pengarna som möjliggör satsningen kommer ifrån.  
– Det behövs kapital att växa. Utan att veta hur mycket pengar som behövs och när de kommer behövas är risken att satsningen inte går att genomföra. Då spelar det ingen roll om du gjort allt annat rätt med att sätta rätt struktur eller studerat din målgrupp och din marknad, säger Hanna Wessman som är rådgivare på Almi med fokus på finansiering. 
 
Hon rekommenderar både nystartade och befintliga bolag med tillväxtambitioner att så tidigt som möjligt använda Almi som ett bollplank. Syftet är att undersöka kapitalbehovet. 
– Bolaget kanske bara har början på en idé eller en tanke om vart man vill med en satsning. Men vi är gärna med i ett så tidigt skede för att diskutera och hitta finansieringslösningar. 
  
Vilka lösningar finns det då? För att låna pengar från Almi behöver företaget dels ha med sig ägarkapital in i satsningen. Oftast krävs ett lån från banken. men beroende på typ av kund är banken inte alltid med, ibland samfinansierar Almi en satsning med riskkapital eller ägarmedel.  
 Hanna Wessman och flera av hennes Almi-kollegor har erfarenhet från att själva vara rådgivare på bank vilket bäddar för bra samarbeten med banken. Andra alternativ är att ta in externa investerare eller att ha en dialog med kunder och leverantörer om möjligheten att se över betalningsvillkor. Detta kan göra bolaget får den likviditet som behövs för att göra en tillväxtsatsning.  
 
Almi kan också ge råd kring likviditetsplanering från start som sträcker sig längre fram under tillväxtresan.  
– Det är en viktig del av processen. Varken vi eller banken kan låna ut pengar om man inte kan visa varför man behöver pengarna och när bolaget kommer ha likvida medel för att betala tillbaka lån. En likviditetsprognos behövs för att veta att bolaget inte kommer bromsas under tillväxten, och för att veta att det finns pengar att betala löner och räkningar med.  

 

Hanna Wessman, Rådgivare Almi Väst

Vill du veta mer om Almi och våra erbjudanden? Vi berättar gärna mer!

Fyll i kontaktformuläret så kontaktar vi dig inom kort!
*
*
*
*
?