17 januari 2020

Almi Invest investerar i Mimbly som minskar CO2-utsläpp och mikroplaster från tvättmaskiner

Mimbly
Nicolas Maxant, Isabella Palmgren, Robin Griffiths och Emil Vestman från Mimbly.

Almi Invests GreenTech-fond investerar 3,5 miljoner kronor i Göteborgsbolaget Mimbly för hållbar vattenkonsumtion och med nollvision om mikroplastutsläpp från tvättindustrin. I emissionen på totalt 8,5 miljoner kronor deltar en rad investerare, bland annat ForeC, GU Ventures och Stefan Backlund, tidigare marknadschef på Klarna.

Mimbly har utvecklat en patenterad filterteknik för att rena vatten. Bolagets huvudsakliga produkt Mimbox kopplas på en eller flera tvättmaskiner och minskar vattenkonsumtion med i snitt 70% och energikonsumtion med 30%, samt eliminerar utsläppen av mikroplaster från syntetiska kläder som polyester.

Varje vecka får vi i oss mikroplast motsvarande ett kreditkort. Vi ser stor potential i Mimbly som reducerar såväl mikroplaster som utsläppen av CO2 genom minskad vatten- och energianvändning. Bolaget adresserar den växande klimatutmaningen när allt större andel av världens befolkning använder tvättmaskiner och vi behöver hitta hållbara lösningar.
Emanuel Andersson, Investment Manager på Almi Invests GreenTech-fond

Vid en kommande marknadsexpantion på 54 000 maskiner, har bolaget potential att minska CO2-utsläppen med 9 000 ton per år. I första hand riktar sig Mimbly till industrin, fastighetsbolag och hotell där tvättmaskinerna ofta går dygnet runt, men på sikt även till privatpersoner. Tekniken är applicerbar på fler områden för att rena och återanvända vatten.

 

Enbart i Europa finns det ca 10,2 miljoner industriella tvättmaskiner och 201 miljoner tvättmaskiner hos privatpersoner. Mimbox kan kopplas på befintliga tvättmaskiner och har bland annat framgångsrikt testats hos Coor med tvättmaskinstillverkaren Podab.

 

- Idag saknas det innovation inom tvättindustrin, speciellt inom hållbarhet som dessutom ger bättre lönsamhet. Tack vare investeringen och kompetensen hos våra investerare, kan vi nu accelerera tillväxten i Mimbly vilket behövs för att möta efterfrågan hos de många pilotkunder som vill köpa in systemet, säger Isabella Palmgren, medgrundare och vd för Mimbly.

Mimbox
Mimblys Mimbox kopplas på tvättmaskinen och minskar vattenkonsumtionen med i snitt 70%.