Visa innehåll för Almi i din region: Välj län:
8 juni 2018

Almi Invest investerar i digital hudcancerdiagnos

Gnosco

Almi Invest investerar två miljoner kronor i Göteborgsbolaget Gnosco, som utvecklar ett digitalt diagnosstödsystem för tidig upptäckt av farliga hudförändringar. I emissionen på totalt fyra miljoner kronor deltar också privata investerare. Pengarna ska gå till ökade marknadsinsatser i de nordiska länderna och en etablering i Storbritannien.

 

Med Gnoscos digitala plattform Dermicus kan vårdcentralens allmänläkare fotografera hudförändringar hos patienten med hjälp av en säker och enkel app i mobilen och tillhörande dermatoskop (ett slags förstoringsglas med speciellt ljus) och sedan skicka dem vidare till en hudspecialist för bedömning.

 

-       Digitala beslutstöd får vården är generellt underutvecklade i världen, samtidigt som det sker en enorm förändring i branschen just nu. Gnosco har utvecklat en unik produkt med många användningsområden och är väl positionerade för en internationell marknad, säger Mats Enegren, investment manager på Almi Invest.

 

I den svenska primärvården görs varje år mer än 150 000 operationer av hudförändringar för att hitta omkring 4 000 fall av malignt melanom

 

-       Med vårt diagnosstöd kan antalet operationer minska med 40 procent. Många ingrepp kan med fördel göras direkt på vårdcentralen, bara läkarna vet när de ska operera och vad de inte ska ta bort, säger Gnoscos vd Daniel Eliasson.