22 januari 2017

Almi Invest investerar i nanoteknikbolaget Hexagem

Almi Invest investerar två miljoner kronor i Hexagem, som utvecklar en ny halvledarteknologi för att göra elektronikprodukter mer tillförlitliga, effektiva och stabila. I emissionen deltar också bolagets grundare. Pengarna ska användas till affärsutveckling och verifiering av teknologin.

Hexagem, som bildades 2015, har sitt ursprung i professorerna Lars Samuelsons och Jonas Ohlssons forskning i nanoteknik vid Lunds Universitet. Bolaget utvecklar en teknologi baserad på nanotrådar för halvledarmaterialet galliumnitrid (GaN), som ger energisnålare elnät och 5G-tillämpningar. Genom att använda GaN istället för kisel i radioenheter kan man få en snabbare överföringshastighet och högre effektnivå i kommande 5G-nät.

 

- Genom Hexagems teknologi har förutsättningar skapats för en industriell utveckling av 5G-applikationer, säger Per Heander, Investment Manager på Almi Invest. Hexagems teknologi har en unik lösning på denna industriella utmaning, som länge legat högt på halvledar- och elektronikindustrins agenda.

 

Nu ska Hexagem arbeta med att verifiera teknologin tillsammans med svenska forskare och internationella partners. Efter vidareutveckling tillsammans med partners ska Hexagem inom 2-3 år skapa industriella samarbeten/sälja sin teknologi för att nå kommersiell skala.

 

I grundarteamet ingår Bart Markus, tidigare partner på riskkapitalbolaget Wellington Partners, med lång erfarenhet av att utveckla teknologibolag.

 

- Vi är väldigt glada över att få in Almi Invest som delägare, säger Bart Markus, ordförande i Hexagems styrelse. Den här förstärkningen ger oss möjlighet att arbeta fokuserat med vidareutveckling och utvärdering av vår teknologi tillsammans med partners.