Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.

Äkta hantverk när Emma startade bageri och konditori

Tanken var att öppna ett mindre, hantverksmässigt kvartersbageri i huset hemma i Odensala. En dröm hon burit med sig länge. Men slumpen ville annorlunda. Idag har Emma Elvebäck 11 anställda och driver Elvebäcks Bageri & Konditori på Hagvägen i Östersund. Och kunderna har hittat dit.

Det blev inte riktigt som jag tänkt, det blev bättre!

– När jag fick möjligheten att ta del av en större lokal kunde jag inte missa den chansen. Som arbetsgivare kan jag nu vara med att erbjuda arbetstillfällen och se andra utvecklas inom sina yrken.

 

Bra råvaror utan genvägar

 

Som utbildad kock med många år i yrket, lockades Emma även av det kreativa finliret kring bakning och konditori. Hon fick höra talas om Eldrimners 1-åriga bageriutbildning i Ås och hoppade på den 2017. När hon sedan startade företaget tog hon med sig sina hantverkstankar in i verksamheten, med målet att skapa alla produkter från grunden med hög kvalitet. Här används inga halvfabrikat och råvarorna ska om möjligt vara lokalproducerade eller svenska och ekologiska.

 

–  Vi känner stolthet i våra yrken som bagare, konditor och kallskänka. Den kunskap vi har vill vi förvalta och uttrycka genom kreativitet. Jag uppmuntrar mina medarbetare att experimentera och testa nya saker. För oss handlar det mycket om att titta ut i världen och se trender, metoder och råvaror. Men vi vill inte vara som alla andra, utan visar gärna på alternativ. Så här gör vi. Det är kul att utmana kundernas smaksinnen för att ge nya upplevelser.

 

 

 

En start med utmaningar

 

Emma kommer ursprungligen från Trollhättan, men flyttade till Åre 2005 och blev kvar i nio år. Där jobbade hon bland annat som kock – och mötte sin blivande man Jonas. Nu bor de med sina två barn i

Östersund. När hon i slutet av 2019 drog i gång sitt företag visst hon inget om den kommande pandemin och vilka utmaningar den skulle innebära.

–  Med restriktionerna fick vi anpassa oss och tänka utanför ramarna, för att fortsätta framåt var enda vägen. Med hjälp av min fantastiska personalstyrka och fantasin kunde vi nå ut till våra kunder. Vårt mål var att hålla oss över vattenytan och ta oss genom pandemin tillsammans. När vi idag tittar tillbaka är vi så glada att vi inte bara klarade av vårt mål utan även fått företaget att växa under denna ansträngda tid. Det är vi jättestolta över!

 

Nystart med vd-grupp och nätverk

 

Nu ser Emma fram emot en mer normal tillvaro som företagare. Att sätta nya mål och fortsätta utveckla verksamheten och personalen utifrån vad de brinner för. En del i det arbetet är att skapa fler nätverk. Hon har nyligen gått med i en av Almis vd-grupper och har höga förhoppningar inför det.

 

–  Jag tror att det kommer att ge mycket energi och tankekraft att hitta en gemenskap kring företagande, att utbyta erfarenheter med andra, bolla idéer och få ett bra kontaktnät.

Emma tycker att vd-grupperna är ett bra initiativ och att Almi också haft en stor del i hennes egen företagsstart.

 

–  Jag har fått mycket bra stöttning, från rådgivning och utbildning till investeringslån. Anna-Lena Nilsson på Almi går verkligen på djupet i olika frågor. Ofta fick jag inte bara med mig svaret på en fråga utan en hel plan! De vill verkligen hjälpa till och det har varit superbra för min personliga utveckling och för mitt företag.

Vill du ha kontakt med Almi?

Jag vill bli kontaktad

Jag har fått mycket bra stöttning, från rådgivning och utbildning till investeringslån. Anna-Lena Nilsson på Almi går verkligen på djupet i olika frågor.
Emma Elvebäck, Elvebäcks Bageri & Konditori
kvinna_dekorerar_vackra_bröllopstårtor
Jennie Strömberg, konditoriansvarig

Foto: Amanda Freskgård

Almi vill ge bättre förutsättningar för fler kvinnor att driva och leda framgångsrika företag - Läs om Qlara - Projektet medfinansieras av Region Västernorrland och Region Jämtland Härjedalen.

Här kan du läsa om 

Elvebäcks Bageri och Konditori

Maj 2022