Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.

Våga testa om din idé kan flyga, låt den inte hamna i byrålådan

Foto: Tomas Almbo, Stockholms fallskärmsklubb

Det gjorde Lars Eriksson som tillsammans med Andreas Rödin är grundarna till Carcare. Företaget har haft kraftig tillväxt och nått stora framgångar nationellt med sin molnbaserade plattform med tjänster som effektiviserar bilhandlarnas ledtider och processflöden, från inköp till leverans. Själva idén kom upp i samband med att en kund efterfrågade ett system som inte fanns.

Lars och Andreas som då drev kommunikationsbyrån Aloq tillsammans, började fundera. De arbetade fram en lösning som inte bara gjorde stor kundnytta, den skulle även visa sig vara helt unik och dessutom väcka intresse hos investerarare.

 

Så vad gör man med en idé som har riktigt bra potential? Av en slump var Lars med på en företagsfrukost med Almi. Han fick kontakt med Mattias Ericsson som är innovationsrådgivare, de tog en träff och därefter sattes saker i rullning.

 

– Vi drev utvecklingen som ett projekt inom Aloq och frågade kunden om de ville vara med och lämna feedback. Till en början gick det inte så bra. Under åtta månader skissade vi på idéer och arbetade hårt, tills vi äntligen lyckades hitta en lösning. Sedan testade vi intresset lite större i återförsäljarnätverket. Det gick så bra att vi insåg vilken chans vi hade att vara först med en helnischad produkt inom det här området, med väldigt hög automatiseringsgrad. Samtidigt förstod vi att vi ville satsa mer än Aloq skulle klara.

 

Bildade startup

Ganska snart stod det klart att en avknoppning behövde göras för att få in riskkapital och kunna agera snabbt. I teamet fanns både IT-kompetens och erfarenhet från bilbranschen samlad. Man kunde också visa på en bra idé som genererade vinst till återförsäljarna. Almi Invest såg möjligheterna och det gjorde även det norska företaget BUS som är inriktat på mjukvaruutveckling inom bilbranschen.

 

– I samråd med Almi Invest och BUS enades vi om att bilda ett nytt bolag som jag skulle driva vidare på heltid, medan Andreas fortsatte med Aloq. Här vägde vi fördelarna mot nackdelarna. Genom att ta in fler ägare skulle vi inte kunna styra allt själva. Däremot skulle vi kunna öka utvecklingstakten och gasa allt vad som gick.

 

Ny, kreativ företagskultur


Företaget Carcare bildades och fyra personer gick över från Aloq. I en kreativ dialog formades bolaget och styrelsearbetet, där Almi Invest med Mats Håkansson stöttade med sin kunskap och föreslog

Tre lärdomar som Lars skickar med

 

• Om du har en idé som du verkligen tror på – låt den inte ligga i byrålådan.


• Kolla upp vilka möjligheter som finns att få stöttning för att sätta igång utvecklingen.


• Ta hjälp av de som redan gjort resan. Du kanske är expert på din grej, men det behövs även kompetens för att bygga bolag, skaffa kapital och nå ut på marknaden.

Lars Eriksson, Carcare (foto Harry Parker)
Almi Invest såg möjligheterna och det gjorde även det norska företaget BUS som är inriktat på mjukvaru-utveckling inom bilbranschen.
Lars Eriksson, Carcare
Gruppbild på kontoret: fr v. Mats Håkansson, Almi Invest, Nicklas Sjöqvist, Marcus Guslin, Andreas Rödin, Einar Dahle och Lars Eriksson (foto Henrik Jaeck)

Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i startups. Vi är ett riskkapitalbolag som investerar i hela landet via åtta regionala riskkapitalbolag samt ett nationellt riskkapitalbolag inom GreenTech.

Hos Almi kan du även få hjälp med:

 

Lån & övrig finansiering

 

Affärsutveckling

 

Mentorprogram

 

Digitalisering

 

Innovation

Vill du utveckla ditt företag?

Kontakta oss på ALMI

Maj 2021