Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Ökad efterfrågan på Framtidsgeneratorn
26 september 2022

Ökad efterfrågan på utveckling och lån för hållbara affärer

Någonting har hänt. Tillväxtföretagen i Kronoberg län har nu på allvar efterfrågat inkludering av hållbarhet i sina långsiktiga planer. Vi stöttar och utmanar både  nystartade och större etablerade bolag.

Våren 2021 lanserade Almi Framtidsgeneratorn som samlar Almis alla erbjudanden inom hållbar affärsutveckling. Sedan sommaren 2021 har Bon-Hee Jones Svensson genomfört 28 workshops med företag som vill växla upp sitt hållbarhetsarbete.

Erik Troste, finansieringsrådgivare och Bon-Hee Jones Svensson, affärsrådgivare Almi Kronoberg.

Ger konkurrensfördel

- Framtidsgeneratorn bidrar till att fler små och medelstora företag får upp hållbarhetsfrågan på bordet och är en viktig konkurrensfördel för många, säger Bon-Hee. Hos många ser man stor förbättringspotential, vikten av medarbetarna och insikten om att man ska bli bättre på att berätta om det man redan gör.

Ställer om med grönt lån

Själva omställningen kan variera i omfattning och flera företag har sett fördelarna med att finansiera omställningen med hjälp av Almis gröna lån som är en ny typ av lån med mer förmånliga villkor.

 

- Än så länge har vi beviljat tre Gröna lån på mellan 200 000 kr och 2 500 000 kr och vi har flera bolag som vi har diskussioner med just nu, säger Erik Troste, finansieringsrådgivare Almi Kronoberg. Almis finansieringsandel anpassas som alltid efter företagets totala lånebehov med hänsyn till annan medfinansiering.

 

Syftet med Grönt lån är att möjliggöra omställningen i små och medelstora företag och insatserna kan därför variera.

 

- Ett lån gick till uppstarten av ett takläggningsföretag med inriktning mot solcellsanläggningar, ett annat mot en miljövänlig biltvättsanläggning och det tredje till ett bryggeri som utvecklat verksamhetens cirkulära kretslopp med ett hållbart ekonomiskt och miljömässigt fokus, säger Erik.

 

Han berättar att kunderna själva uppger att de är väldigt nöjda med Grönt lån och att de villkor, insikter och energin de får i samtalen med Almi i samband med kreditprocessen triggar till att vilja genomföra fler miljö-, energi- och i slutändan ekonomiskt hållbara förändringar.

 

- Almi bidrar inte bara med en finansieringslösning utan det är mer än så. Medvetenhet kring möjligheterna och hur man kan angripa dessa på ett strukturerat sätt är minst lika viktigt som den ursprungliga frågan kring grön finansiering, säger Erik.

Konkret erbjudande uppskattas

Mottagandet av Framtidsgeneratorn kan sammanfattas som allmänt positivt, säger Bon-Hee. Hållbarhet är något som de flesta anser att de behöver jobba med om de inte redan gör det. Att Almi då kan erbjuda hjälp med att komma i gång eller hjälpa dem i deras redan pågående arbete har varit välkommet. Erbjudandet har varit väldigt konkret och därför lätt att ta till sig.

 

Framtidsgeneratorn bidrar till att fler små och medelstora företag får upp hållbarhetsfrågan på bordet och är en viktig konkurrensfördel för många.
Bon-Hee Jones Svensson, affärsrådgivare Almi Kronoberg