Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
25 november 2021

Stenlundens Hantverksbageri bakar för barnens framtid

Caroline Davidsson har arbetat som brandman i 14 år men under hösten 2021 valde hon att satsa helhjärtat på sin dröm – att baka och laga mat! Almi Kronoberg har lånat ut ett Mikrolån till uppstarten av verksamheten och vi har intervjuat Caroline för att höra hur det har gått.

Den första oktober i år var det premiär för Stenlundens Hantverksbageri som är ett bageri, lanthandel och café med 50-60 sittplatser. Här erbjuds surdegsbröd och surdegsfrallor, tårtor, fika och egentillverkat godis samt ett noga utvalt sortiment av ekologiska och kravmärkta varor. Allt som serveras lagas från grunden och endast naturliga och ekologiska produkter används vilket är en röd tråd genom hela verksamheten.

 

Idén till företaget har funnits länge men blev än mer aktuell för sju år sedan när Caroline väntade sitt första barn. Hon började då fundera på vad vi egentligen äter och ger till våra barn och efter att ha läst innehållsförteckningen på vissa produkter chockerades hon över mängden tillsatser och e-ämnen. Därför ville hon visa att det går att laga bra mat som är både god och näringsrik.

Jag vill kunna säga till mina barn att jag inte kan rädda hela världen men jag kan informera folk om att allt kan tillagas från grunden med råvaror som är bra både för människan och miljön. Därav mottot, för barnens framtid.
Caroline Davidsson, ägare

Caroline startade företaget och vände sig till sin bank Länsförsäkringar Kronoberg för att hitta en finansieringslösning. Det slutade med att hon fick ett dellån hos banken och även tog Almis Mikrolån på 200 000 kr för att ha ett bra startkapital och kunna göra vissa nödvändiga inköp. Utöver detta har hon finansierat företaget med egna medel och med hjälp av EU-medel.

 

Sedan öppningen i oktober har det inte varit några problem att få folk att komma och handla och kommande temakvällar är fullbokade fram till februari. Tanken är att utveckla utbudet av olika event ytterligare och att även kunna erbjuda kurser. Caroline vill bland annat föreläsa om hur man kan göra enkla ändringar med maten som bidrar till att man mår bättre och håller sig mätt längre.

 

”Jag använder endast ett sädesslag kom kallas för kulturspannmål när jag bakar surdegsbröd. Det är en äldre sort och när det växer har det längre rötter än vanligt vete vilket gör att det kan ta upp mer näring.”

 

Men de hållbara och noga utvalda råvarorna kostar mer att köpa in vilket även påverkar slutpriset på produkterna blir dyrare. Här har Caroline en utmaning att få folk att inse varför det är så och varför de inte ska köpa det billigaste alternativet utan ha hälsa och miljö i åtanke. Just nu ligger dock fullt fokus på att hinna med allt som ska göras och att fortsätta utveckla företaget framåt. På listan bland kommande projekt står bland annat att bygga en uteservering, erbjuda marknader och att anordna tipspromenader där det något som lockar för hela familjen.

 

STENLUNDEN

CAROLINE DAVIDSSON

 

Roll i företaget: Ägare

 

Ålder: 38 år

 

Företaget startade år: 2021

 

Antal anställda: 2 stycken 

 

Almis insatser: Finansiering via Almis Mikrolån

Utmaning framöver: Att få folk att förstå varför det är bättre men dyrare att köpa ekologiskt och naturligt.


Mest stolt över: Att jag gör det här för barnen.