Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.

Kraftig tillväxt – effekt av mentorskapet

Redan vid uppstartsmötet hos Almi förstod Årets mentor för tillväxtföretag 2016, Dagnija Waern och hennes adept, Dag Malgeryd att de hade något att ge varandra. Efter ett år syns ett enastående resultat av mentorskapet: En kraftig ökning av omsättningen och tillväxten i Dags företag Recaremed AB.

– Utan mentorskapet hade utvecklingen av mitt företag gått betydligt långsammare. Ja, jag tror att det hade tagit tio år att vara där jag är i dag, konstaterar Dag Malgeryd, vd för Recaremed AB.

 

Kundtillströmningen med medföljande orderingång har ökat successivt, men har genom mentorskapet 2015 – 2016 tagit ett rejält språng. Det har i sin tur lett till nya tuffa krav på Dag Malgeryd att ha koll på vad som händer i hans företag, och inte minst att skaffa rätt verktyg för att skapa ett företag med nöjda kunder.

 

– Redan vid vårt första möte i juni 2015 såg jag att Dag behövde hjälp med en rad punkter för att styra sitt företag i rätt riktning, berättar mentor Dagnija Waern.

 

I samråd mellan mentor och adept gjordes en prioritetslista där det allra viktigaste var att få ordning och reda och att hitta ett kundhanteringssystem (CRM). Det har i allra högsta grad stärkt Dag Malgeryds förutsättningar att följa upp sina kunder. En annan viktig del var att ta fram en affärs- och marknadsplan. Något som också var eftersatt var att bygga en varumärkesmanual, till vilket Dag anlitade en varumärkesexpert. För att sedan slutföra arbetet med varumärkesmanualen drog han tillsammans med Dagnija sedan upp riktlinjerna.

 

Det handlade alltså mycket om att bygga varumärket och kommunicera rätt saker, som till exempel att värdera säljargumenten, för att få till en skarpare kunddialog.

 

– Ingen av oss, allra minst Dag själv, hade förväntat sig den utveckling som skett i hans företag under mentortiden. I dialogen och i affärsrelationen har det hänt saker vid varje möte.

Hon konstaterar också att det är stor skillnad att se hur Dag driver sitt företag i dag mot innan mentorskapet inleddes.

 

– I dag har Dags företag struktur, något som jag har tillfört, men Dag har själv jobbat upp alla bitar som har varit uppe på agendan. Jag är med som ett viktigt bollplank, men det är Dag som utför jobbet och fattar besluten, understryker Dagnija Waern.

 

Hon imponeras över Dags förmåga att vara öppen i diskussionerna om sitt företags utveckling. Något som har varit viktigt för ett lyckat samarbete mellan mentor och adept.

 

– Som det ser ut nu har jag lagt en bra grund för mitt företag, som kommer ha positiva effekter när företaget utvecklas och växer i framtiden. Jag har skaffat mig struktur i rätt tid med min mentor. Dagnija står för mycket input som berikat mig och mitt företag, så jag kan göra jobbet ännu bättre. Allt skulle ha tagit längre tid om jag själv sökt svar på alla frågor. Det som är speciellt bra med att få tillgång till en mentor är att det ger mig möjligheten att jobba med utveckling av mitt företag på ett strukturerat sätt. Något som jag saknade tidigare.

 

– Om du har tid och den kunskap som krävs för att bli mentor, ta chansen. För det är så givande att få möjligheten att komma in i företag och se människor utvecklas. Om du kan tillföra något mår även du själv väldigt bra och blir glad av det, tycker Dagnija Waern.

 

Efter avslutat mentorskap har det prisade mentorparet fortsatt att jobba tillsammans.

 

– Vi träffas regelbundet. Det är synd att hoppa av en så positiv händelse och det forum vi har tillsammans. Dagnija står vid sidan av och ser in i mitt företag med friska ögon, avslutar Dag Malgeryd.

Mentor Dagnija Waern

Dagnija Waern har lång erfarenhet inom svenskt näringsliv och är i dag en mycket aktiv nybliven pensionär. Hon utbildade sig tidigt till byggnadsingenjör, som hon har byggt på med marknadsföringsutbildning. De senaste 15 åren har hon haft ledande befattningar inom försäljning på större företag i byggbranschen.

Företagare Dag Malgeryd

Sedan 2013 driver Dag Malgeryd Recaremed AB, ett kunskapsföretag med fokus på hållbar hantering av läkemedelsavfall. Företagets affärsmodell är att öka insamlingsgraden av överblivet läkemedel. Kundgrupperna är företag som hanterar och använder läkemedel och stickande och skärande produkter inom hälso- och sjukvården. Dag Malgeryd har tidigare arbetat med miljöfrågor inom apoteksvärlden i tio år. I dag omsätter Recaremed 4-5 miljoner kronor, för några år sedan omsatte företaget ett par hundratusen kronor. Hans företag finns i småländska Aneby.