Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Ägarskiftesprogram

Generationsskifte

När företag ska skifta ägare är det mycket att hålla koll på, även om det sker inom familjen. Risken är att många bolag istället läggs ner. Men Almi vill med sitt program för ägarskiften stötta företagare så att de hittar rätt i processen.

 

 

 

 

Almis program för ägarskifte syftar till att hjälpa företagare att på bästa sätt ta sig genom en process där bolaget säljs eller tas över av nästa generation inom familjen.

 

– Att kliva bort från sitt livsverk och sälja sitt företag är en av de största händelserna man är med om i livet. Vi vill hjälpa deltagare att förbereda sig på rätt sätt och i god tid
Carin Ramneskär, Rådgivare Almi Väst och som ansvarar för Programmet för ägarskiften

Nästa omgång för Fyrbodalsområdet kör igång i mitten av augusti 2022. Där ingår ett antal träffar där inbjudna experter pratar om olika områden som är viktiga inför ett ägarskifte. De tar upp att det exempel bör det göras en företagsbesiktning, det som på engelska kallas ”due diligance”, med fokus på juridiken, vad som ingår i bolaget och vilka avtal som finns. Andra teman är skattekonsekvenser av en försäljning och metoder för att hitta köpare. Carin Ramneskär betonar också de känslomässiga aspekterna i att sälja bolag.

 

– Det tar ofta lång tid att förbereda sig själv mentalt så att det blir en bra överlåtelse. Vår rekommendation är att börja minst tre år i förväg för att de flesta frågor och aspekter kan lyftas fram. Ska jag som säljare vara kvar i bolaget i någon roll?  hur den rollen ska se ut?  eller om man istället vill hitta andra utmaningar.

 

I programmet ingår även individuell rådgivning från Almi Väst. Och även om ett överlåtande sker inom familjen kan processen ta lång tid. Om ett bolag säljs från föräldrar till barn kan det till exempel finnas fler söner och döttrar och frågor om arv att ta hänsyn till. Och undersökningar visar att risken är stor att många bolag avvecklas om processen upplevs som krånglig eller om man inte tror att företaget kan säljas

 

– I Fyrbodal finns det många företag som drivs av ägare som närmar sig pensionen eller tom har hunnit bli pensionär.  Vi vill att företagen ska finnas kvar för att inte förlora arbetstillfällen eller för den delen en sämre service i våra kommuner med färre företag.

PK Data utvecklar mjukvara i Högsäter och deltog i programmet när det genomfördes med företag i Dalsland. Delägaren Kenneth Olsson närmar sig pensionen och planerar nu att stiga åt sidan och överlåta bolaget till sin son som han startade bolaget med för 25 år sedan.

 

Programmet kom helt rätt i tiden för oss för jag hade funderat mycket hur det skulle gå till att lämna företaget. Samtidigt är det svårt att släppa allt som man vart med och byggt upp och kämpat med i så många år
säger Kenneth Olsson

För honom var det många frågetecken som försvann tack vare Almis rådgivning och programmets experter.


– Programmet var mycket nyttigt för oss och jag rekommenderar alla som är på väg att göra ägarskiften att delta. Det är många aha-upplevelser på vägen och vi har fått insikter som vi har nytta av nu i vårt ägarskifte.

Ägarskiftesprogram med Almi

Funderar du på att sälja företaget eller kanske gå i pension? Ungefär 25 % av alla företag i Fyrbodal har ägare som är över 64 år.

Lyckade ägar- och generationsskiften är avgörande för både företag och anställda samt för företagsklimatet och välfärden i vårt område.  Många företag kommer säljas eller, i värsta fall, riskerar att avvecklas inom en 10 års period. Genom ägarskifte behåller vi kompetensen, säkrar arbetstillfällen, tillväxt och konkurrenskraften.

 

Programmet innebär totalt fem träffar, fördelat över ungefär lika många månader. Varje träff har ett tema där vi tar in experter inom ämnet, där det ges möjlighet att ställa frågor och diskutera vad det innebär.

 

 

Vem riktar seminarieserien sig till?

 

  • Till företagare som funderar på att inom 3-7 år genomgå ett ägarskifte, t ex generationsväxling.  
  • Bolaget ska ha minst 5 anställda (SME företag)
  • Bolaget ska ha sitt säte i Fyrbodal

 

Seminarieserien innehåller:

 

  • Introduktion och allmänna förutsättningar
  • Att förbereda företaget och sig själv inför att sälja sitt livsverk
  • Skatter och avgifter vid ägarskifte
  • Juridik vid ägarskifte
  • Söka ”rätt” köpare att ta över verksamheten
  • Vägen vidare, att tänka på – handlingsplan

Praktisk information

Tid: 11 augusti 2022 (exakt datum och tider kommer snart)

Plats: Olika lokaler i _Fyrbodal

Deltagaravgift: 6000 kr + moms/företag

Vi startar en ny grupp den

11 augusti i Fyrbodal.

Vill du delta i programmet? 

Anmäl dig här >>

För mer information om vårt ägarskiftesprogram

För information och individuell rådgivning kring ditt ägarskifte/generationsskifte kontakta Carin Ramneskär 070-6251208.
*
*
*
*
?