Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
15 september 2020

Marcus Bäckström och Albin Mannberg SKAPA-prisets vinnare i Västerbotten 2020

SKAPA emblem

Uppfinningar som kan utvecklas till innovationer är nyckeln till Sveriges välstånd. Stiftelsen SKAPA har instiftat ett innovationspris, ett sätt att uppmuntra idérika människor. Årets SKAPA-prisvinnare är Marcus Bäckström, VR-Inspect. Albin Mannberg är, med innovationen JopOptions, vinnare i ungdomskategorin SKAPA Talang.

SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.


Den regionala juryns arbete handläggs av Länsstyrelsen i Västerbotten. Juryordförande är Ingrid Westman från Almi Företagspartner Nord AB. Övriga jury-platser har bemannats av Sparbanksstiftelsen, Uppfinnarföreningen och Idéforum Skellefteå.

De två vinnarna av SKAPA-priset i Västerbotten presenterades idag på Länsresidenset i Umeå av Landshövding Helene Hellmark Knutsson. Marcus Bäckström och Albin Mannberg går nu vidare till en nationell jury och den nationella prisutdelningen sker på SKAPA Innovationsgala den 12 november 2020 i Stockholm.

Vinnare av SKAPA-priset i Västerbotten

Marcus Bäckström, VR-Inspect

Motivering:

Med en bakgrund från 3D-fotografering och en önskan om en tillförlitlig, användbar lösning för brunnsinspektioner i VA-branschen har Marcus Bäckström uppfunnit VR-Inspect. Det är en lösning som underlättar och säkerställer en korrekt funktionsbedömning av dag- och spillvattenbrunnar.

Ett fungerande avloppsnät är grundläggande för vår hälsa och miljö. Med Marcus utrustning och programvara som en funktion i underhålls- och planeringssystem kan många kommuner och VA-bolag effektivt planera underhåll. VR-Inspect förbättrar också arbetsmiljön för VA-tekniker, som slipper stå i trafiken eller klättra ner i någon brunn.
Lösningen tillhandahålls genom ett unikt modulkoncept med utrustning och programvara.
Såväl nationellt som internationellt intresse är väckt, marknadspotentialen bedöms som stor och vi önskar Marcus fortsatta framgångar i den nationella finalen!

Vinnare av SKAPA-priset för unga innovatörer, SKAPA Talang i Västerbotten

Albin Mannberg med innovationen JobOptions

Motivering:

Vinnaren av SKAPA talang har förändrat spelplanen för rekryteringsbranschen. Han har vänt på det konservativa perspektivet vid anställningsprocessen – genom hans innovation marknadsförs arbetsgivaren mot framtidens kompetens och inte tvärtom. Genom att presentera arbetsgivarna utifrån värderingar, företagskultur och karriärmöjligheter skapar lösningen möjligheter att attrahera rätt medarbetare - en kritisk förmåga för de flesta organisationer.

Albin Mannberg, den unge innovatören bakom JobOptions, har genom att våga tänka stort skapat möjligheter. En unik lösning samt en god förmåga att lyssna till kundernas problem ligger bakom framgångarna – Västerbottens vinnare av SKAPA talang spås en lysande framtid.