16 november 2017

Acconeer tar in 150 miljoner inför notering

Lundabolaget Acconeer, som utvecklar en ny typ av strömsnål radar, planerar en notering på First North den 11 december. I samband med detta ska bolaget ta in 150 miljoner kronor, varav 80 procent, eller 120 miljoner, redan är säkrade genom teckningsförbindelser.

Bland de nuvarande ägare som lovat att gå in med pengar märks Almi Invest, BGA Invest, Winplantan och LU Holding.

 

- Vi investerade i Acconeer 2013 och kan konstatera att bolaget utvecklats mycket väl sedan dess, säger Lars Persson, Fund Manager på Almi Invest i Lund. Bolagets unika nanoteknologi har mötts av stort intresse från marknaden. Det visas inte minst av det mycket stora intresset för kapitalresningen inför den kommande noteringen.

 

Acconeer, som har sitt ursprung i forskning vid Lunds Tekniska Högskola, utvecklar en radarsensor som är mycket mindre och mer strömsnål är det som finns på marknaden idag. Den ska bland annat kunna mäta avstånd, känna av rörelser och identifiera olika material.

 

Acconeers teknologi utnyttjar mikropulser på höga frekvensnivåer och är helt ny och patenterad. Det gör att hög noggrannhet kan uppnås i mycket små, relativt billiga elektronik-kretsar.

 

För Acconeer är den låga energiförbrukningen, precisionen och den kompakta storleken stora konkurrensfördelar. Dessa egenskaper är särskilt viktiga i batteridrivna mobila konsumentprodukter. Acconeers radarsensor har en stor potential att kunna integreras i produkter på denna högvolymmarknad.

 

Tekniken kan användas inom många olika områden – allt från robotdammsugare och drönare till fordon och wearables. Den första kundbeställningen kom i somras från ett bolag som gör parkeringssensorer.

 

Acconeer grundades 2011 och har i dag runt 20 medarbetare.