4 juni 2019

Almi Invest fyller 10 år!

Investerat 2,5 miljarder kronor i 660 bolag, varit delägare i 73 bolag som börsnoterats och attraherat 12 miljarder kronor från privata investerare till portföljbolagen – det är facit när Almi Invest firar 10 år som riskkapitalbolag och Sveriges mest aktiva investerare.

Man kan konstatera att grundare med branscherfarenhet och en avancerad teknisk plattform är viktiga faktorer för en lyckad investering. Våra bästa innehav har förvärvats av bland andra Google, Microsoft, Qlik och Apple eller uppnått miljardnoteringar på börsen.

 

Almi Invest grundades 2009 som ett dotterbolag till Almi Företagspartner och 2013 slogs det ihop med Innovationsbron och verksamheten utvidgades avsevärt. 2017 startades Almi Invest GreenTech, en ny nationell fond på 650 miljoner kronor som investerar i klimatsmarta bolag.

 

Det unika med Almi Invest är att vi investerar i hela Sverige i alla branscher. Under en 10-årsperiod har vi saminvesterat med över 1000 privata affärsänglar, family offices och riskkapitalbolag.
Mikael Karlsson, vd Almi Invest

De flesta, cirka hälften, av Almi Invests investeringar har gått till bolag inom tech, följt av life science och industri. Almi Invests fem mest uppmärksammade och lyckade investeringar är:

 

  • MIPS, mångmiljardbolaget med ett avancerat säkerhetssystem för hjälmar
  • Tobii, med en världsledande teknik för ögonstyrning
  • Simplygon, vars 3D grafik för spelbranschen köptes av Microsoft
  • Neo4j, först i världen med att utveckla grafdatabaser
  • Limes Audio, världsledande ljudteknologibolag som köptes av Google
Vi är väldigt glada för att ha fått vara med och förse dessa framgångsbolag med kapital och kompetens i skeden där detta varit avgörande för deras fortsatta utveckling. På så sätt spelar vi en viktig roll för att få fram nya svenska tillväxtbolag – kanske blivande unicorns!
Mikael Karlsson, vd Almi Invest

Men det är inte alla investeringar som blir bra. Därför genomförde Almi Invest 2018 en studie, där vi jämför våra bästa investeringar med de sämsta. Studien visar att grundare med branscherfarenhet och en avancerad teknisk plattform är viktiga faktorer för en lyckad investering. Andra framgångsfaktorer är grundare som satsat tid och pengar i bolaget samt en marknad i stark tillväxt.

En avancerad teknisk lösning möjliggör ofta skalbara affärsmodeller och skapar barriärer gentemot konkurrenter. Om de dessutom bygger på forskning är det ytterligare en bidragande faktor för en lyckad investering.
Mikael Karlsson, vd Almi Invest