Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
16 september 2020

Almi Invest säljer innehav i Cartana till amerikanska biotechbolaget 10x Genomics

cartana

Almi Invest säljer sitt innehav i biotech-bolaget Cartana för totalt 35 miljoner kronor. Köpare är det noterade amerikanska bioteknikbolaget 10x Genomics, som förvärvar hela bolaget för drygt 41 miljoner dollar.

Cartana, som i år är med på Ny Tekniks lista över Sveriges 33 hetaste tech startups, utvecklar en teknik som kartlägger hjärnan utifrån cellanalys och bilddata med en upplösning ända ner på encellsnivå.

 

Almi Invest investerade i Cartana 2018, en investering som nu ger ca sju gånger investerat kapital.

 

- Cartana blev en mycket lyckad investering för oss, säger Maria Tell, investment manager på Almi Invest. Bolagets unika teknologi löser ett stort behov både inom vetenskaplig forskning och läkemedelsutveckling, vilket ger bolaget god potential till framgång. Med Cartanas teknologi kan man t.ex. börja förstå hjärnan på ett mer detaljerat sätt än tidigare. Detta ökar möjligheterna att finna botemedel mot de sjukdomar kopplade till hjärnan, som idag är obotliga, till exempel Alzheimers, Parkinsons och epilepsi. Vi är övertygade om att Cartanas teknologi kommer att utvecklas väl inom 10x Genomics.

 

Stockholmsbaserade Cartana, som grundades av en grupp forskare från Stockholms Universitet och Karolinska Institutet, blir nu en del av 10x Genomics, ett USA-baserat bioteknikbolag som är noterat på NASDAQ i New York. Cartanas teknologi kompletterar 10x Genomics existerande Chromium single cell och Visium-plattformar och planen är att integrera den i framtida produktförbättringar.

 

Cartana-teamet kommer nu att ingå i 10x Genomics svenska forskningscenter som startades i samband med det tidigare förvärvet av det svenska bolaget Spacial Trancriptomics 2018.