15 mars 2017

Miljardvärderat MIPS till börsen

Hjälmbolaget MIPS ska noteras på Nasdaq Stockholm med första handelsdag beräknad till den 23 mars. Priset är satt till 46 kr per aktie vilket värderar bolaget till nära 1,2 miljarder kronor. Almi Invest, som varit delägare sedan 2009, säljer nu halva sitt innehav i samband med noteringen.

MIPS har utvecklat en teknik för säkrare hjälmar. Vid en smäll minskar skyddssystemet rotationsvåldet mot hjärnan, som kan ge hjärnskador. Skyddet består av en innerhjälm som gör att användarens huvud kan röra sig fritt från ytterhjälmen, vilket dämpar stöten mot huvudet.

 

Hittills har systemet använts främst för hjälmar inom cykel, skidåkning, motorcykel och ridsport. Under 2016 såldes det till 45 olika hjälmtillverkare, bland andra Bell, Smith, Scott och Giro, och har använts i mer än 210 olika hjälmmodeller.

 

I samband med noteringen gör bolaget en nyemission på 150 miljoner kronor, samtidigt säljs befintliga aktier till ett värde av 420 miljoner kronor, eller 49 procent av det totala antalet aktier i bolaget. Flera stora aktörer såsom Tredje AP-fonden, Swedbank Robur och Handelsbanken Fonder har åtagit sig att köpa aktieposter.

 

Almi Invest, som äger drygt fyra procent av aktierna i MIPS, har varit delägare i bolaget sedan 2009 och säljer nu halva sitt innehav i samband med noteringen.