Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
17 mars 2020

Swedish Algae Factory tar in 53 MSEK för expansion

Sofie Allert
Sofie Allert, vd och medgrundare av Swedish Algae Factory.

Swedish Algae Factory tar in en investering på 53 MSEK från lead-investeraren Aqua-Spark samt Almi Invests GreenTech-fond, Formica Ventures, Mark Hartney, Chalmers Ventures och Gladium AB. Investeringen kommer bidra till att skala upp produktion så att Swedish Algae Factory kan fortsätta att expandera och möta den växande efterfrågan.

Swedish Algae Factory extraherar ett unikt nanoporöst kiseldioxidmaterial från kiselalger, en encellig mikroskopisk typ av alger. Materialet har exceptionella ljusmanipulerande egenskaper samt förmågan att absorbera eller frigöra partiklar beroende på omgivande miljö. Materialet är varumärkesskyddat under namnet Algica och är av intresse för en mängd olika industrier, där det kan ersätta skadliga och/eller mindre effektiva kemiska substanser. Algica kan exempelvis användas för att förbättra solpanelers effektivitet samt för fuktgivning, rengöring och UV-skydd i hudvårdsprodukter.

Vi är väldigt glada över att nu kunna skala upp produktionen för att kunna möta den växande efterfrågan för Algica inom hudvårds- och solenergiindustrin. Vi är också glada över att få in starka investerare med relevant kompetens.
Sofie Allert, vd och medgrundare av Swedish Algae Factory

Produktionen är cirkulär; algerna rengör avfallsvatten, absorberar koldioxid och skapar även en näringsrik organisk biomassa som kan användas för t.ex. fiskfoder eller gödningsmedel.

 

Aqua-Spark, ett holländskt investmentbolag med inriktning på hållbart vattenbruk, tar lead i rundan. Övriga investerare i rundan är Almi Invests GreenTech-fond, Formica Ventures, , Mark Hartney, Chalmers Ventures och Gladium AB.

 

- Swedish Algae Factory är ett mycket spännande bolag som passar perfekt i vår GreenTech-fond. Ett riktigt starkt team och en unik lösning som kan öka verkningsgraden i solceller och därigenom bidra till betydande CO2-reduktion, säger Jörgen Bodin, Investment Manager på Almi Invests GreenTech-fond