Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
}

Svensk spjutspetsteknik som erövrat världen

När Almi Invest gjorde sitt första besök hos Neo Technology på inkubatorn Lead i Linköping var det inte många som visste vad bolaget sysslade med. Bolaget var först i världen med att utveckla grafdatabaser - ett okänt begrepp då för tio år sedan.

Neo var före sin tid med den nya grafdatabasen Neo4J, som snabbar upp en vanlig databas tusenfalt. Till skillnad från vanliga databaser, som byggs upp likt excelark, fungerar en grafdatabas som ett nätverk eller en graf, vilket gör kopplingar och sökningar extremt snabba och det blir lättare att hantera stora mängder information.

 

Almi Invest kände på sig att detta var lovande och gick 2007 in med pengar i bolaget som första externa investerare. Men sedan gick det trögt. Bolaget behövde mer pengar och det var svårt att få investerare att nappa. Då hjälpte Almi Invest till med flera brygglån, som gjorde att Neo klarade sig den tid det tog att få in fler investerare.

Tack vare att Almi Invest trodde på oss fick vi in en helt nödvändig tidig investering. Utan dem hade vi inte varit där vi är idag!
Emil Eifrem, vd och grundare, Neo Technology

Ett par år senare, 2009, lossnade det för Neo, som kunde ta in 10 miljoner kr från nya investerare. Almi Invest var dock kvar som delägare till 2016, då innehavet, motsvarande ca två procent av kapital och röster, såldes till Greenbridge Investment Partners. Detta skedde i samband med att Neo Technology tog in 36 miljoner dollar i riskkapital.

 

Almi Invest gjorde därmed en exit med en vinst på 10 gånger investerat kapital.

 

- Vi är mycket nöjda med vår investering i Neo Technology, säger Fredrik Malmström, investment manager på Almi Invest. Vi har medverkat till att ny svensk spjutspetsteknik fått chans att utvecklas, men vår roll är nu avslutad. Neo fortsätter sin expansion internationellt och vi på Almi Invest får in nytt kapital att investera i nya, lovande tillväxtbolag.

 

Neo Technology, som numera värderas till ca en miljard kronor, fortsätter att utvecklas väl och är världsledande inom grafdatabaser. Bolaget har verksamhet i många länder och sedan 2011 finns huvudkontoret i Silicon Valley.