Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Revolutionerande teknologi
Case Stories

De vill utnyttja 5G-nätets möjligheter

Lundaföretaget BeammWave har hittat en unik lösning för antennteknologi för 5G. Själva produkten är liten, men möjligheterna är ofantliga.

Den må vara liten – 3 x 3 millimeter faktiskt – men potentialen den besitter är enorm. Just nu sitter 13 medarbetare i Beammwaves lokal i Lund med, som vd Stefan Svedberg beskriver det, näsan i datorskärmarna och bygger ett fysiskt chip.

 

 – Vi har en ambition som är ganska kaxig, säger Stefan Svedberg.

 

Vi återkommer till den. Bakgrunden först: Frekvensutrymmet håller på att ta slut i 4G-näten världen över. BeammWaves chip är i princip en liten radio designad för mobila enheter – tänk din mobiltelefon – som gör det möjligt att utnyttja de högsta hastigheterna och kortaste fördröjningarna inom 5G, samtidigt som det ger operatörerna näst intill oändligt kapacitetsutrymme. Tekniken bygger på beamformning och den högsta frekvensen av mikrovågor, så kallad mmWave.

 

– Redan i dag bygger man beamformning, men det byggs med analog teknik. Vår patenterade lösning är digital, säger Stefan Svedberg.

Vår ambition är att vår teknologi ska sitta i alla 5G-telefoner inom fem år.
Stefan Svedberg, vd BeammWave

Att den revolutionerande teknologin fötts i just Lund är kanske ingen slump. Stefan Svedberg berättar att det finns en lång tradition inom telekom i staden, där många kommer från Ericssonsfären och inte minst har kopplingar till Lunds tekniska högskola, LTH. Idén uppstod i mitten av 2010-talet när de två grundarna Per-Olof Brandt, med rötter just i telekomindustrin, och Markus Törmänen, från LTH och akademin, insåg problemet med frekvensutrymmet och vart makrotrenden var på väg. Runt 2016 kunde de lämna in ett patent på digital beamformning, och ett bolag bildades. Almi Invest såg potentialen och gick i ett tidigt stadium in med en förinvestering.

 

– Vi tyckte BeammWave var ett mycket spännande bolag, men de hade ett antal milstolpar att nå i sin utvecklingsplan innan vi kunde komma in som ägare och bli aktiva. I vissa fall kan Almi Invest medverka i mindre finansieringar utan att direkt bli delägare. För att bolaget skulle kunna ges möjlighet att verifiera delar av teknologin och stärka patentskyddet tillsköt vi en mindre summa som senare skulle kunna omvandlas till ägande i bolaget, säger Marcus Skärbäck, investment manager, Almi Invest i Lund.

 

Stefan Svedberg, även han med en bakgrund i den lundesiska telekomsfären, kom in som vd 2019.

 

– Jag ägnade i princip ett år till att bygga upp det lilla bolaget och göra oss klara för att ta in investerare.

 

I det här läget var Almi Invest redo att kliva in som delägare och tillsammans tog de in 6,5 miljoner kronor, där Almi Invest matchade den summa som privata affärsänglar investerade.

 

– Genom att vi går in som en institutionell aktör kan vi skapa lite extra säkerhet och trygghet för en privat aktör att gå in i en tidigare fas, säger Marcus Skärbäck, som också sitter i BeammWaves styrelse. Stefan Svedberg fyller i:

 

– Vi är ju ett ”high risk, high reward”-bolag och det ger en legitimitet att ha både Almi Invest och Lunds universitets holdingbolag med som två tidiga institutionella investerare.

 

Med det finansiella på plats kunde BeammWave börja anställa och gå från att undersöka till att konkret bygga en produkt, det lilla chippet. Vilken skillnad kan chippet ihop med 5G åstadkomma? Stefan Svedberg berättar att tidigare skiften av mobilstandarder har handlat om kapacitet, samtidigt som det funnits tydliga konsumentvärden. Med 2G kunde du skicka sms och ringa hela Europa. Med 3G kunde du streama musik och läsa e-post på ett vettigt sätt, och 4G innebar möjlighet att streama video. 5G då?

 

– 5G är lite mer otydligt. Det är ett gigantiskt steg när det gäller hastigheter, otroligt mycket snabbare än 4G. Men det är inte helt uppenbart vad konsumenten ska ha den här hastigheten till. Netflix fungerar lika bra i 4G som i 5G. Jag ser det dock som en gigantisk plattform för innovation, som också kommer att komma till gagn för konsumenten, exempelvis inom AR, VR eller att framföra musik ihop på olika platser, eftersom fördröjningen är minimal, säger han.

 

Potentialen är enorm och sommaren 2021 tog BeammWave in ytterligare 34,5 miljoner för att säkerställa framtagandet av sin produkt – de första prototyperna ligger klara på labbet – och inte minst att börja bearbeta industrin och berätta om lösningen.

 

– Vår ambition är att vår teknologi ska sitta i alla 5G-telefoner inom fem år, säger Stefan Svedberg.

 

 

Text: Henrik Emilson

Stefan Svedberg, vd BeammWave
"Vi är ett ”high risk, high reward”-bolag och det ger en legitimitet att ha både Almi Invest och Lunds universitets holdingbolag med som två tidiga institutionella investerare", säger Stefan Svedberg, vd BeammWave.

Om BeammWave

Grundare: Per-Olof Brandt, Markus Törmänen.

 

Vd: Stefan Svedberg.

 

Styrelseordförande: Fredrik Rosenqvist.

 

Produkt: En unik antennteknologi för 5G, framförallt avsedd för mobiltelefoner och IoT-utrustning.

 

Omsättning: 3 057 000 kronor.

 

Ort: Lund.

 

Almi Invests roll: Förinvestering, investeringsrundor 2020 och 2021 samt plats i styrelsen.

Marcus Skärbäck, Almi Invest
"Genom att vi går in som en institutionell aktör kan vi skapa lite extra säkerhet och trygghet för en privat aktör att gå in i en tidigare fas", säger Marcus Skärbäck, investment manager Almi Invest som också sitter i BeammWaves styrelse.