Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Trender

Tre investerare svarar: Vad har varit avgörande för de bästa investeringarna?

Vad har varit avgörande för de bästa investeringarna de senaste tio åren? Och vilka investeringsområden kommer att bli heta inom fem år? Staffan Helgesson på Creandum, Marta Sjögren på Northzone och Mikael Karlsson på Almi Invest delar med sig.

Marta Sjögren
Marta Sjögren, Partner på Northzone.

Vilka teknologier och marknadskrafter har varit avgörande för att få fram era bästa investeringar det senaste decenniet?

Staffan Helgesson, Partner, Creandum: Snarare än teknologier har Creandums mest framgångsrika investeringar de senaste åren haft sin grund i nya affärsmodeller, innovativ mjukvara, bra design och användbarhet. Spotify, iZettle, Small Giant Games, Cornershop och Elastic Search är bra exempel på sådana portföljbolag.

 

Marta Sjögren, Partner, Northzone: Det som utmärkt våra mest framgångsrika investeringar är företagens förmåga att förstå sina användare. Men det som alltid har varit avgörande är grundarteamet. I det skedet vi investerar ägnar vi mest tid åt att hitta entreprenörer med en unik motivation som driver deras vision.

 

Mikael Karlsson, vd Almi Invest: Våra bästa investeringar har byggt på unika avancerade teknologiplattformar, ofta forskningsbaserade, med starka eldsjälar som Neo4j, Tobii Technology och MIPS, alla världsledare inom sin specifika nisch. De har varit starkt visionsdrivna men samtidigt lyssnat in vad kunderna efterfrågar.

Mikael Karlsson Almi Invest
Mikael Karlsson, vd på Almi Invest.
Almi Invest startade för att täcka ett finansieringsgap i tidiga skeden.
Staffan Helgesson
Staffan Helgesson, Partner på Creandum.

Om du jämför investeringslandskapet 2009 med idag – hur har det förändrats? I Sverige och globalt?

Staffan Helgesson: Framförallt har jorden blivit platt där kapital, människor och idéer rör sig blixtsnabbt över världen. Det har både lett till ökade möjligheter men också öka konkurrens för investerarna. 

 

Marta Sjögren: 2009 var vi mitt uppe i en global recession, men till skillnad från dotcombubblan tio år tidigare var innovationskraften stark och marknaden har sedan dess exploderat. Tack vare de europeiska framgångarna lockar Europa nu mer kapital från andra delar av världen. I samband med det skjuter värderingarna i höjden, men tittar man på storleken på marknaderna är möjligheterna enorma.

 

Mikael Karlsson: Almi Invest startade för att täcka ett finansieringsgap i tidiga skeden. Ambitionen var att komplettera riskkapitalmarknaden och bidra till att bygga upp en fungerande finansieringskedja tillsammans med affärsänglar runt om i hela Sverige. Idag har vi en helt annan situation med många fler aktiva investerare, vilket är fantastiskt bra.

Om du blickar framåt vilka investeringsområden kommer att bli heta inom en femårsperiod?

 

Staffan Helgesson: Det är alltid svårt att sia om men generellt bedömer via att en stor del av världens BNP ännu inte transformerats av kombinationen internet och mjukvara vilket innebär att det kommer finnas stora möjligheter inom områden vi idag inte spontant tänker på när det gäller tech-investeringar.

 

Marta Sjögren: Vi har sett hur tech förändrar industrier i grunden och skapar helt nya marknader. Det finns mycket kvar att göra i branscher som ännu inte har blivit digitaliserade, till exempel byggbranschen och sjukvården. Sedan tror vi även att nya heta områden kommer drivas av hur användarna vill konsumera, arbeta och leva. Vi har en generation som alltid har levt uppkopplat och ställer helt andra krav på produkter och tjänster.

 

Mikael Karlsson: Hållbarhet fortsätter att växa. Det är brett och inkluderar fortsatt energiomställning, nya livsmedel och förändrade konsumtionsvanor. Sedan fortsatt digitalisering av traditionella branscher som utbildning och sjukvård. Hela Life Science-området är intressant, en åldrande befolkning ställer nya krav och det finns fortfarande många svar att söka för att hitta botemedel mot svåra sjukdomar.

 

Investera med oss

Almi Invest har saminvesterat med över 1000 affärsänglar och institutionella investerare. Söker du attraktiva investeringsmöjligheter i onoterade bolag och vill engagera dig tillsammans med oss i ett eller flera bolag som står inför en spännande utvecklingsfas? Gå med i Almi Invests Investerarnätverk.