Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
6 november 2019

Från idé till lönsamt företag

Fogmaker International i Växjö utvecklar, tillverkar och säljer ett patenterat system för automatisk brandsläckning av motorrum i maskiner och tunga fordon. Systemet släcker med vattendimma under högtryck och är på så vis unikt. Fogmaker grundades 1995 med inriktning på släckningssystem inom racingvärlden. Men det var inte förrän nästan tio år senare som företaget började sin tillväxtresa. Idag är Fogmaker International ett företag som säljer 85 procent på export till 50 olika länder.

När nuvarande ägare och vd Andreas Svensson kom in i företaget 2000 var Fogmaker nära konkurs. Man sålde då 100 system per år. Idag säljer man 18 000 system per år. Framgångsfaktorn är enligt Andreas envishet och hårt arbete men också att han upptäckte bussmarknaden och tidigt valde att satsa på export. Nu rustar Fogmaker för ännu mer tillväxt.


– Skärpta lagkrav inom EU gör att marknaden växer och vi måste öka vår kapacitet för att konkurrera. Vi investerar i produktionen samtidigt som vi tar oss in på nya segment som hamnar och flygplatser, berättar Andreas.


– Den stora utmaningen för oss är alla godkännanden vi måste ha i andra länder. Det är tidskrävande men det är viktigt för oss att komma in i nya länder om vi ska växa mer.


Almi har funnits med på Fogmakers resa ända från starten.

Det var inte lätt att hitta finansiering när bolaget var litet för 25 år sedan och det blev en svår process att komma vidare. I starten när bolaget stapplade fick vi utvecklingshjälp av Almi. Och 2010 då huvudägaren löstes ut var Almi med på en del av finansieringen.
Andreas Svensson

Mest stolt över: Att vi växt från ett enmansföretag till över 70 anställda och att vi är en global spelare på marknaden för släcksystem för motorrum.


Utmaning framöver: Att hitta kvalificerad personal.