Från äpplen till industriell kvalitetssäkring – nu vill Gimic växa vidare
För många år sedan började Marcus Nilsson fundera över hur man med Artificiell intelligens, AI, skulle kunna skilja hela saker från defekta. Med hjälp av bland annat äpplen från mammas trädgård testade han sig fram för att skapa ett digitalt öga, som kunde kvalitetssäkra olika produkter.
– Jag har alltid varit intresserad av ny teknik, automatisering och grafik, och tänkte att man borde kunna lära tekniken mer saker, som exempelvis att se vilka produkter som är fina och vilka som har defekter. Idag jobbar vi ju inte med äpplen, men kvalitetssäkring genom AI är Gimics kärna, säger Marcus Nilsson, grundare av Gimic i Växjö.

Mycket har hänt sedan Marcus första tankar på att utveckla maskininlärning. För några år sedan startade han Gimic, som säljer just AI-tekniklösningar som upptäcker defekter och felaktigheter som kan uppstå i företags produktion. Exempel på kunder är Swepart Transmission och Alfa Laval.
– Tillverkningsindustrin genomför fortfarande de allra flesta av sina kontroller manuellt. Det är ett tungt och monotont jobb att noggrant undersöka produkt efter produkt. Våra lösningar kan göra det jobbet och säkra kvalitén, medan medarbetarna kan utföra andra uppgifter, exempelvis styra utrustningen, säger Gimics vd Henrik Arvsell, som började på Gimic 2019.
– Eftersom vår utrustning kan göra samma sak som det mänskliga ögat är den applicerbar på all form av produktionsmiljö. Det gör möjligheterna enorma, fortsätter han och visar upp kugghjul, stekpannor och sjukvårdsutrustning som alla har små, små skador och skavanker, som Gimics installationer kan upptäcka åt företag.
Med hjälp av bland annat Almis tillväxtlån, ska Gimic nu ta nästa steg. Att producera mer, bli bredare i sitt erbjudande och få in nya kunder är målet de kommande åren. På sikt vill man också nå den internationella marknaden. Men Gimic skyndar långsamt.
– Man behöver ha tålamod. Det går inte jättefort i början och det måste också få ta tid. Det är viktigt att man blir ett företag att lita på, som inte lovar mer än man kan hålla. Att bygga upp nätverk är också jätteviktigt. Man klarar det inte ensam utan behöver input och hjälp. Vi brukar säga att vi gillar kompisar – både affärsmässiga och andra, säger Henrik Arvsell.

Idag har Gimic 8 medarbetare, de flesta jobbar med AI-tekniken, IT-system och automationer, men man har även en säljare och en marknadsassistent.
– För mig som vd har det varit viktigt att få alla medarbetare att hänga ihop, och att vi jobbar i processer snarare än att enskilda roller jobbar var för sig. Jag kan ju inte själva tekniken utan är den som ser helheten. Det är nog till och med vara en fördel att inte vara alltför involverad i de tekniska detaljerna, risken är då att man fastnar i sådana diskussioner, skrattar han.
Vill man växa behöver man också nya medarbetare på sikt. Henrik Arvsell tror att man om fem år är runt 30 kollegor som arbetar på Gimic.
– Eftersom vi än så länge är ett så litet företag där alla delar samma drömmar och vedermödor, är det ganska enkelt att ha kul och få till en bra gemenskap. Det kan däremot vara en utmaning om vi blir större, det kan göra ont att växa. Därför ska vi ta ett steg i taget och växa klokt. För vi ska fortsätta ha kul på jobbet! avslutar Henrik.
Om Gimic AB
- Grundat: 2017
- Antal anställda: 8
- Ort: Växjö
- Hjälp från Almi:
Innovationslån 2018
Tillväxtlån 2022