Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
20 november 2020

Läget i Brexitförhandlingarna mellan EU och Storbritannien

Oavsett om det blir ett frihandelsavtal eller inte mellan EU och Storbritannien måste företag vara beredda på stora förändringar. Tiden går väldigt fort och risken för att partnerna inte får till något avtal är fortsatt stor. Här har vår rådgivare Pontus Sannéus listat vad företag kan göra för att förbereda sig. 

- Ett frihandelsavtal är extremt detaljerat och är skräddasytt med tanke på partnernas respektive intressen. Man brukar säga att ett sådant avtal brukar ta flera år att förhandla. Pandemin har påverkat då mycket har handlat om att hantera en akut kris och givetvis har det försenat förhandlingarna säger Pontus Sannéus.

Vad kan företagare göra för att förbereda sig?

Om du redan exporterar utanför EU kommer du behöva efter årsskiftet tillämpa samma förfaranden som vid denna export. Om du inte redan exporterar utanför EU bör du kontakta Tullverket för att skaffa ett EORI-nummer för att kunna fortsätta handla med Storbritannien.


Blir det ett frihandelsavtal så kommer det bara att gälla för varor tillverkade i EU. Då tillkommer arbete med ursprungsdeklarationer och annat för att visa att man som exportör uppfyller reglerna i avtalet. Detta kommer förmodligen att likna procedurerna som måste beaktas vid export till Norge.

 

Myndigheternas Kommerskollegium och Tullverket har båda utförliga guider, analyser och filmer om hur du som företagare kan förbereda dig på Brexit.

 

Välkommen att kontakta någon av våra erfarna rådgivare om du har frågor om internationella affärer. Här kan du även läsa mer om våra tjänster inom området. 

Kontakt

Pontus Sannéus
0470-70 74 02

pontus.sanneus@almi.se

 

Cecilia Wickström
0470-70 74 05

cecilia.wickstrom@almi.se

 

Elisabet Forslund
0470-70 74 04

elisabet.forslund@almi.se