Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
15 oktober 2019

Natek tog språnget ut i världen med Almi

Bild på Nateks fabrik i Älmhult

Natek Power System är Älmhultsföretaget som tillverkar strömförsörjningsprodukter åt försvarsmakter. Genom deltagande i Almis tillväxtprogram Växarena 2.0 har de växlat upp och genomför nu en omfattande exportsatsning i fem steg.

– Efter Skandinavien är det nu Baltikum, Europa, Asien och USA som står på tur, berättar Mikael Renegård, vd.

Natek Power System har funnits i drygt 25 år och har sin produktion i Älmhult. Inriktningen är strömförsörjningsprodukter åt försvarsmakten. 2017 bröt sig företaget loss från tidigare ägare HP Tronic Group. En trio med Mikael Renegård i spetsen tog över ägarskapet. Förändringen innebar också en rejäl nystart.

– Det var en avgörande vändpunkt. Vi gjorde en analys av vilka produkter som företaget utvecklat under de här 25 åren. Man kan säga att vi dammade av hyllorna och kollade vilka produkter som vi har och vilka som kommer fungera på nya marknader. Det ledde fram till många bra idéer, berättar Mikael.

Exportsatsning i fem steg

Strategin för Natek blev att fokusera på ett antal produkter och rikta blickarna mot den internationella marknaden. För detta ändamål valde Natek att delta i Almis tillväxtprogram Inter och Växarena 2.0.

– Det har varit mycket värdefullt för vår exportsatsning. Bland annat har Almi hjälpt oss med att skapa nätverk och kontakter.

 

Natek har utarbetat en femårig exportstrategi som går under namnet Natek export strategi 2019.

– 2019 är startskottet med sikte på 2024. Exportsatsningen sker i fem steg. Först Skandinavien, därefter Baltikum, sedan Frankrike och övriga Europa, fjärde steget omfattar Asien med Indien och Australien i spetsen och avslutningsvis handlar det om USA och Kanada.

 

Arbetet har redan gett resultat. Natek växer så det knakar. Från 2017 till 2018 ökade omsättningen från 23 till 40 miljoner.

– Till år 2024 ska vi ha nått 100 miljoner!

Spännande resa

Det är en spännande, expansiv resa som Natek inlett och Mikael konstaterar att Almi varit med och bidragit till att öppna upp de nya marknaderna.

– Almi är duktiga på nätverksskapande. Jag kan rekommendera andra företag att delta i deras tillväxtprogram.

Mikael Renegard
Mikael Renegård, vd Natek