Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
24 september 2020

Årets SKAPA-pristagare 2020 i Kronoberg är utsedda

Nu är årets SKAPA-pristagare utsedda i Kronoberg och till den nationella finalen skickas ett bolag som möter behov inom bröstcancerkirurgi och ett som  motverkar digital stress. 

Den regionala prisutdelningen för de två länsvinnarna arrangerades den 24 oktober hos Landshövdingen i Kronoberg, Maria Arnholm. Vinnarna fick sina prischeckar, blommor och diplom och fick även presentera sina innovationer för övriga medverkande. 

 

Årets länsvinnare av SKAPA-priset är Imad Mohammed och årets länsvinnare av SKAPA-talang för unga innovatörer är Stephanie Spindler Jonsson. Nedan följer en kort intervju med respektive vinnare. 

Från vänster: Louise Brolin, Almi Kronoberg, Imad Mohammed, länsvinnare av SKAPA-priset, Maria Arnholm, landshövding i Kronobergs län, Stephanie Spindler Jonsson, länsvinnare av SKAPA-talang.

Intervju med Imad Mohammed

”Nu har jag uppfyllt min barndomsdröm om att bli uppfinnare.”

 

Årets länsvinnare av SKAPA-priset Imad Mohammed är överläkare och arbetar som bröst- och onkoplastikkirurg på Kirurgkliniken i Växjö. Han har utvecklat en kirurgisk kniv som är speciellt framtagen för att ta säker preparatmarginal vid bröstcancerkirurgi. Kniven har större precision än en vanlig kirurgisk kniv. På så sätt minskar risken att behöva göra om operationen och detta var en av grundorsakerna till själva idén.

 

”Varje år behöver ca 10 % av patienterna göra om sin operation på grund av att man inte har fått tillräckligt bra vävnadsmarginal vid första operationen. Det motsvarar ca 500 kvinnor per år i Sverige och innebär ett onödigt psykiskt lidande för patienten och slöseri med resurser för sjukvården.”

 

Med drivkraften och viljan att kunna minska besväret som kvinnorna behöver utstå föddes idén redan år 2012 och 2016 hade han tagit fram den första prototypen. Sedan dess har han förfinat kniven och tagit fram ytterligare en prototyp som även är patenterad. Imad berättar att han alltid har varit händig och att det faktiskt har varit en dröm sedan barnsben att bli en uppfinnare. Nu hoppas han på en vinst i riksfinalen eftersom det skulle innebära att han kunde ägna ännu mer tid åt företaget och att utveckla kniven ytterligare.

Länsvinnaren av SKAPA-priset, Imad Mohammed, tillsammans med landshövdingen i Kronobergs län, Maria Arnholm.

Intervju med Stephanie Spindler Jonsson

”Det är ett samhällsproblem som jag vill vara med och lösa”

 

Årets länsvinnare av SKAPA-talang Stephanie Spindler Jonsson har utvecklat fodral för mobiltelefoner och surfplattor som blockerar kommunikation reducerar strålning och minskar digital stress. Produkten finns i olika utföranden och tanken är att den ska fungera som ett verktyg för att minska skärmtid, öka fokus och stärka kontakten mellan människor.

 

Idén till produkten kom dels från ett egenupplevt överanvändande av telefonen men det riktiga uppvaknandet blev när Instagram släpptes och hon tydligt kunde se hur människor i hennes omgivning snabbt blev beroende.

 

”Människor är som zombies på tunnelbanor och restauranger så varför ska man exempelvis betala för en fin middag när man ändå inte interagerar med varandra?”

 

Produkten har redan sålts till bland annat företag som vill ha mobilfria konferenser och skolor som vill undvika störningsmoment för eleverna. Nyligen började produkten även säljas mot privatpersoner och Stephanie har redan fått in en stor beställning från Gekås som kommer sälja fodralen i sitt varuhus inom kort. Nu hoppas hon på en vinst i riksfinalen eftersom det skulle innebära bra möjligheter till publicitet och framförallt att hon skulle nå ut med sitt budskap om en mer hälsosam digital livsstil.

 

Länsvinnaren av SKAPA-talang, Stephanie Spindler Jonsson, tillsammans med landshövdingen i Kronobergs län, Maria Arnholm.

Den nationella SKAPA-tävlingen

De regionala vinnarna kommer att representera Kronoberg vid den stora riksfinalen och nationella SKAPA-tävlingen i Stockholm den 12 november. Vi håller tummarna för att Imad och Stephanie kammar hem respektive förstapris!