Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
11 september 2020

Post-corona, återstart eller omstart

David Lengström, VD Almi Företagspartner Kalmar Län

"Omvärlden förändras i allt snabbare takt – och om ni tycker att det går snabbt idag så håll i er, för det kommer aldrig att gå så långsamt som det gör just nu”.

 

Detta är en mening som jag själv har använt flera gånger under de senaste åren. Syftet har så klart varit att försöka få de som tålmodigt lyssnat att tänka på att förändringar i vår omvärld, vad det än är, långsamt också leder till förändringar i våra beteenden. Förändringar som också gör att alla som driver företag långsamt kommer att märka att kunder inte längre efterfrågar samma lösningar som efterfrågades igår. Som företagare är det otroligt viktigt att ha koll på hur ens omvärld förändras för att hela tiden säkerställa att man ligger rätt i förhållande till kundernas förväntningar.

 

Detta kan tyckas vara helt självklart, men har också blivit ödesdigra fall för flera både stora och små företag genom historien.

Under Corona-pandemin har ett flertal pågående trender som sannolikt skulle ta ganska så lång tid att få fullt genomslag istället accelererat och fått full effekt på väldigt kort tid. I takt med att förutsättningarna för hur vi lever våra liv så starkt har begränsats så har vi också tvingats till att hitta nya lösningar. Och företag och entreprenörer som snabbt har hörsammat detta och kunnat ställa om i krisen har sannolikt blivit vinnare.

 

Så vad händer nu när vi så småningom ska gå tillbaka till en tillvaro utan rädsla för smittspridning? Kommer vi att automatiskt återgå till hur det var innan? Kommer företag och verksamheter bara kunna trycka bort pausläget och fortsätta sina verksamheter som det var innan pandemin slog till? Svaret på alla dessa frågor är med största sannolikhet nej, nästan oavsett vilken bransch det gäller. Faktum är att det ur ett samhällsperspektiv är oerhört viktigt att alla som driver företag tar sig en ordentlig funderare på hur effekterna av krisen har påverkat förutsättningarna för just mitt företag. För det är företagen som är den stora kroppspulsådern i vårt samhälle.

Det finns undersökningar som visar på att vi i Kalmar län har sämst förutsättningar av alla landets regioner för förnyelse och innovation i näringslivet och det finns därför stora risker att vår region inte kommer att utvecklas alls i den takt vi behöver efter krisen. Det kan tyckas vara en dyster framtidsspaning men det är viktigt att vi förstår förutsättningarna.

Men som i alla kriser finns det också möjligheter och det är just möjligheterna vi måste omfamna. Ta chansen att utvärdera ditt företags situation och se vad du eventuellt behöver skruva på för att framtidssäkra din affärsmodell. Och ta hjälp!

På Almi är vi redo med vassa rådgivare, verktyg och nätverk som hjälper dig att se på ditt företag med strategiska ögon för att få igång ett förändringsarbete. Chansen är stor att du kommer att se möjligheter inom flera av områdena hållbarhet, digitalisering eller internationalisering.

 

Så låt oss inte kalla tiden post-corona för en återstart – se det som en möjlighet till en omstart!