Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
14 januari 2021

Snitslade banor och quick-fixar

David Lengström, VD Almi Företagspartner Kalmar Län - öppnas i nytt fönster

Kalendern har slagit om till 2021 och vi går bokstavligt talat äntligen mot ljusare tider igen. Även bildligt talat går vi mot ljusare tider då hoppet om en normalare tillvaro ökar i takt med att vaccindoserna fördelas ut i vårt land. Men ännu är det alldeles för tidigt att veta något om när de restriktioner som vi lever under kommer kunna släppas.

På Almi är de flesta nu tillbaka på jobbet igen efter helgerna. Vi kan konstatera att vi stänger böckerna till ett rekordår för Almis verksamhet i många avseenden. Aldrig tidigare har vi haft så många låneansökningar att hantera och aldrig tidigare har vi beviljat så mycket pengar i nya lån som under 2020. Det är naturligtvis drivet väldigt mycket av den unika situation som var och fortfarande gäller för många företag som drabbats av pandemin. Men faktum är att vi också har haft en mycket stor andel förfrågningar som avsett satsningar och investeringar och tyder alltså på att det är många företag som har varit på tårna och ställt om, alternativt agerat på läget med kraftiga förändringar i omvärlden. Det är mycket glädjande och också en aspekt som jag tycker har fått alldeles för lite uppmärksamhet under året som har gått!

Just behovet av att agera och/eller ställa om är något vi hör mycket om i dessa tider. Det pratas mycket om vikten av exempelvis digitalisering eller omställning och det finns redan mycket pengar i omlopp att söka från en mängd olika källor och det kommer sannolikt att komma ännu mer. Det är naturligtvis bra och helt riktigt att alla som driver företag måste vara medveten om hur omvärlden förändras och hur det påverkar ens företag. Men jag kan tycka att vi ibland har en alldeles för enkel och snäv bild av vad digitalisering och omställning faktiskt innebär.

...faktum är att vi också har haft en mycket stor andel förfrågningar som avsett satsningar och investeringar och tyder alltså på att det är många företag som har varit på tårna och ställt om...
David Lengström, VD Almi Företagspartner Kalmar Län

Det finns ingen snitslad bana eller steg-för-steg-beskrivning på hur ett omställningsarbete ser ut. Varje företags situation är unik och bara för att en specifik åtgärd visade sig vara rätt för ett företag behöver inte det betyda att den är rätt för ett annat. Digitaliseringen i sig är inte allena saliggörande om vi inte vet vad den ska användas till. Ett omställningsarbete är ingen quick fix utan bör göras med hjälp av en översyn av de strategiskt viktiga komponenterna av bolagets affärsmodell och omvärld. Därmed absolut inte sagt att det behöver ta lång tid, men det är viktigt att ta sig tiden att göra det ordentligt.

Finger som pekar på surfplatta - öppnas i nytt fönster

Vi har i vår verksamhet nu ett bra tryck och kalendrarna är fulla med (mestadels digitala) möten med entreprenörer och företagare som tillsammans med oss tar chansen att först identifiera och sedan skruva på sina affärskritiska delar i deras respektive verksamheter. Och vi träffar gärna fler! Ta chansen och hör av dig för ett förutsättningslöst möte, vi hörs!