Unga svenska snabbväxande företag får chansen i Silicon Valley

Next stop Silicon Valley! Det är vad som väntar 10 unga förväntansfulla företag. Tillsammans ska de resa en vecka till USA och presentera sig själva och sin produkt inför en rad specialister i Silicon Valley.

De är alla deltagare i programmet Born Global 2014 som genomförs juni-december 2014 och resan kan bli en av flera språngbrädor ut på en internationell marknad.

Born Global är ett utvecklingsprogram för lovande unga företag som startades av Almis affärsområde Inkubation tillsammans med Center for Business Innovation vid Chalmers. För ett ungt snabbväxande företag kan det vara direkt avgörande hur snabbt man lyckas etablera sig på en internationell marknad genom att utveckla och verifiera en skalbar affärsmodell. Men vägen dit kan vara både svår och tuff. Programmet Born Global syfte är att hjälpa de unga företagen att lyckas med denna utmaning. Nu får de chansen att direkt på plats i Silicon Valley både presentera sitt företags produkt och en chans att bygga upp ett starkt kontaktnät inför en kommande internationell marknadsintroduktion. Spotify och Skype är några svenska exempel på företag med internationella framgångar som agerade på en global marknad från start. De startade också en gång som små högteknologiska snabbväxande företag:

– Det är dessa Born Globalföretag vi nu vill ge chansen att snabbare nå ut internationellt. Det är bland den här typen av företag vi kan finna morgondagens internationella snabbväxare, säger Mikael von Dorrien, Program Manager på Almi.

Möte med specialister

De 10 uttagna Born Globalföretagen får möta utvalda serieentreprenörer, riskkapitalister och investment managers med särskild kännedom om svenska unga tillväxtföretag. Dessutom ingår stöd av affärscoacher, deltagande på professionella seminarier och work shops, projektarbeten samt en vecka i Silicon Valley med företrädare från Stanford University. Exempel på innehåll i programmet är kundsegmentering, optimal produkt- och tjänsteutveckling, val av distributionskanaler, säljprocess och säljledning, betalningsmodeller, internationell organisation, ledning och styrning samt finansiering. Dessutom ingår vid två tillfällen business reviews med alla deltagande företag, serieentreprenörer och riskkapitalister.

Här är de 10 utvalda Born Global företagen:

Wememove, Collra, Myclosetroom, Idea2Innovation, TwebCast, Minalyze, Publit.se, Pieces Interactive, Speedment och Delbar.

För mer information:
Mikael von Dorrien, Program Manager Almi, mobil: 072-204 62 26, mikael.vondorrien@almi.se
Sören Sjölander, programledare, professor vid Chalmers, mobil: 031-7721916, soren.sjolander@chalmers.se
Maria Kessling, Kommunikationschef Almi Invest; 076-880 88 10, maria@kessling@almi.se

På vår twitter kan du följa det senaste som händer inom riskkapitalområdet.
Följ oss på twitter

På vår Facebook kan du följa våra senaste investeringsnyheter.
Facebook