Cool Minds väcker barnens teknikintresse

Det började med en observation i hemmet. När Farzin Saber noterade att hans barn helst ville sitta med sina iPads slogs han av tanken att de troligtvis inte hade en aning om hur de faktiskt fungerade. Ur det föddes idén till Cool Minds, ett lek- och kunskapslabb för barn och ungdomar.

Cool Minds

– Vi kände att det här var ett sätt att ta ett samhällsansvar, säger han.

Farzin har tidigare jobbat som managementkonsult i 20 år, men har med Cool Minds bytt spår och blivit entreprenör. Han slog upp portarna i augusti förra året och sedan dess har över 50 skolor och 2000 kommit och experimenterat, grejat och inspiererats i den stora lokalen på Stadiongatan. Och mottagandet har varit mycket positivt både bland barn och vuxna, menar han.

– Vi har dessutom haft bland andra Katrin Stjernfedlt Jammeh, Torbjörn Tegnhammar och Margareta Pålsson hos oss och de har uttryckt att det här är en riktigt bra idé.

Att hitta sponsorer som verkligen har hjärta har varit en förutsättning för verksamheten, menar Farzin Saber.

– MFF-profilen Erling Pålsson var den första att investera i Cool Minds. Jag träffade honom av en slump när jag var och tittade på lokalen vid Swedbank Arena. Först visste jag inte vem han var men när jag fick det klart för mig så hörde jag av mig till honom och han gick med på att sponsra oss, berättar Farzin Saber

Erling Pålssons välsignelse innebar en säkerhet gentemot banken, vilket också gjorde att Almi, som bidragit med finansiering till Cool Minds, kunde gå in och stötta projektet.

– Almi har trott på oss hela tiden och vi vet att det är många barn och ungdomar i Malmö som har ett behov av den här typen av satsningar. Det är så klart inget fel på fotboll och annan idrott men det finns en stor grupp som inte har sportintresset, eller som av olika funktionhinder inte har möjlighet att idrotta. Här kan Cool Minds bli ett värdefullt alternativ.

– För att barn ska ha möjlighet att odla ett intresse så krävs det att de får tillgång till olika saker. Det är då det kan uppstå en gnista och det kan bli början på något fantastiskt.

På Cool Minds kan man fördjupa sig i fem olika områden; film och media, IT och programmering, biologi och kemi, teknik och elektronik samt hantverk så som som keramik och ljustillverkning. Tanken är att man ska få testa på, experimentera och leka sig fram utifrån sitt eget intresse.

– Istället för att barn och unga hänger på stan så får de komma och hänga hos oss och får chans att vara kreativa.

Vad händer hos Cool Minds framöver?
– Vi har mycket på gång, bland annat har vi startat ett samarbete med Bladins skola och på sikt hoppas vi få till ett avtal med Malmö stad. Av alla de science center som finns så ser man att de funkar bäst är de som har kommunen som partner.

– Vi utvecklar hela tiden verksamheten och oavsett vart det bär hän i framtiden så har det här varit en fantastisk resa för familjen och våra samarbetspartners. Jag hoppas att fler vill vara med på resan så att vi blir en ännu större sammanslutning.

Och vad tycker dina egna barn om det ni har åstadkommit?

– Det tycker det är roligt men de är nog lite trötta på att höra om Cool Minds nu, säger Farzin Saber med ett skratt.

//fakta//

Håll utkik!

På höstlovet vecka 44 anordnar Cool Minds flera kurser för barn.

Besök oss på YouTube

På vår YouTube-kanal kan du inspireras av våra framgångsrika företag.
Besök oss på YouTube

Här kan du följa, ta del av och bidra till dialogen kring företagande.
Följ oss på Facebook

Vi finns på LinkedIn

Här finns information för dig som vill vara med och arbeta med framgångsrika företag.
Besök oss på LinkedIn