Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
19 februari 2018

10 miljoner till Gårdsfisk

Gårdsfisk

Gårdsfisk, som utvecklar ett nytt, hållbart system för fiskodling på land, har tagit in tio miljoner kronor från befintliga ägare som Almi Invest och nya ägare som LMK Industri och LRF, Lantbrukarnas Riksförbund.

Gårdsfisks metod för fiskodling på land sker i stora bassänger i ett slutet system, där det näringsrika restvattnet kan återanvändas som gödsel på åkern. Tanken är att lantbrukare ska kunna bredda sitt erbjudande med föda upp hållbar fisk i industriell skala. Systemet är designat för minsta möjliga skötsel och arbetstid, vilket gör att det går att kombinera med lantbruk och därmed öka gårdens lönsamhet.

 

Gårdsfisks system gör det möjligt för lantbrukare att på ett smidigt och hållbart sätt kunna börja föda upp fisk i industriell skala.

 

- Det här är den första av nya tillväxtinvesteringar från LRFs sida. Fiskuppfödning på land är glödhett och här har vi ett fungerande koncept redo att tas ut på marknaden. Gårdsfisk har möjlighet att på sikt bli Sveriges ledande svar på den norska framgången med laxexport, säger Anders Källström, VD och koncernchef på LRF.

 

Gårdsfisks grundare Johan Ljungquist och Mikael Olenmark Dessalles har arbetat med systemet i åtta år och har specialiserat sig på uppfödning av tre matfiskar; Rödstrimma, Svartstrimma och Clarias (ett hållbart alternativ till den rödlistade svenska ålen).

 

Gårdsfisk föder idag upp ca 30 ton fisk på konceptgården i Tollarp utanför Kristianstad. I år kommer uppfödningen att öka väsentligt och bolaget kommer även att signera med de första kontraktsodlarna.

 

Konceptet är enkelt och skalbart. Bassängerna placeras i tomma gårdsbyggnader där uppfödningen snabbt kan vara igång. Gårdsfisk hanterar installation och tillhandahåller insatsvaror och service. De köper även upp den odlade fisken, vilket gör det smidigt för gårdsproducenten. Slammet från produktionen går till gödning av omkringliggande åkrar vilket skapar en rationell och miljövänlig lösning.