Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
}

3D-bolaget som blev en del av Microsoft

Fyra kreativa entreprenörer på inkubatorn Lead i Linköping hade utvecklat en ny mjukvara för automatisk optimering av 3D-modeller. Detta är bakgrunden till Simplygon, som grundades 2007, och som tio år senare köptes av Microsoft i en av Almi Invests bästa affärer någonsin.

Simplygon är idag ledande inom 3D-optimering för spel. Produkten går att integrera med de vanligaste programvarorna som används vid spelutveckling och används för att automatiskt optimera avancerad 3D-grafik, vilket spar en massa arbete och datorkraft. På så sätt går det snabbare att utveckla spel.

 

Till skillnad från de flesta startups med ny teknologi tjänade Simplygon pengar redan de första åren. Men inte tillräckligt för att kunna hålla rätt utvecklingstakt, utan man tog också in externt kapital. Almi Invest var första investerare redan 2008.

Almi Invest gav oss stabilitet, så att vi kontinuerligt vågat satsa och växa, även under hårdare tider.
Ulrik Lindahl, grundare Simplygon

För några år sedan inleddes ett samarbete med Microsoft – ett samarbete som ledde till att Microsoft köpte hela bolaget 2017. Simplygon omsatte då ca 50 miljoner kronor med 30 anställda och på kundlistan stod, förutom alla spelbolag, även Audi och Ikea.

 

Simplygon är numera en del av Microsoft, men med fortsatt verksamhet i Linköping, och mjukvaran används bara i Microsofts produkter. Tanken är att lyfta in 3D-objekt i Office-programmen.

 

- Simplygons teknologi kommer att stärka vår position inom 3D och göra det lättare att ta tillvara, skapa och dela 3D-produkter, säger Kudo Tsunoda, Corporate Vice President på Microsoft.

 

Som del av Microsoft fortsätter Simplygon att utvecklas. Microsoft satsar på bolaget och planerar att växa i Linköping.

 

- Det är mycket glädjande både för Almi Invest och för Linköping att Microsoft köpt Simplygon, säger Fredrik Malmström, Investment Manager på Almi Invest. För Almi Invest innebar detta en av våra bästa affärer någonsin och för Linköping är det mycket positivt att Microsoft etablerar sig här.