Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Innovativa spel med hjärta
Case Stories

Spelstudion som vill skapa en bättre värld

Kan man skapa datorspel som bidrar till lärande och kritiskt tänkande samtidigt som de är underhållande? Gotländska spelstudion Eat Create Sleep vet att ekvationen är fullt möjlig. Nu ska man gasa ut i Europa.

Det började med att fem studenter vid speldesignprogrammet vid Högskolan på Gotland (som i dag går under namnet Uppsala universitet – Campus Gotland) tyckte att de flesta spel på marknaden var ”som snabbmat” – ytliga och glättiga, utan någon djupare mening. Året var 2013, och ett år senare hade idén bolagiserats. Liknelsen kommer från bolagets vd Martin Greip, som var med från början i den ekonomiska förening som skapades under namnet Eat Create Sleep. Bolagsnamnet var i grunden en motvikt till spelbranschens macholika inställning, med dygnetruntarbete och omänskliga arbetsvillkor.

 

– Vi hörde historierna, men det fanns ingen vidare diskussion om branschens problem på den tiden. Vi var dock övertygade om att det gick att skapa en spelstudio där arbete och fritid går att balansera.

 

Martin Greip och hans medgrundare kände dessutom att de flesta moderna spel saknade ett grundläggande element av lärande.

 

– Det man lär sig är generellt bara hur du ska bli bättre på just det spelet. Men spel är ett deltagande medium som hela tiden handlar om frågeställningar. Det är det enda massmediet som faktiskt lyssnar på mottagaren. Det ville vi undersöka vidare.

Eat Create Sleep game
Eat Create Sleeps spel har ett stort inslag av lärande.

Det första släppet från byrån hette Among Ripples, som handlade om att balansera naturens komplexa ekosystem. Därefter lanserades Crest, där spelaren agerar gud och bygger upp en fiktiv religion med egna budord och dogmer för att se hur utvecklingen sker över årtusenden. Varför blir det inte riktigt som man hade tänkt sig när människan tolkar budskapen?

 

– Crest handlar om hur religion fungerar och att få ett perspektiv kring vad som händer i ett längre tidsperspektiv. Det är det som är det coola med just simuleringsspel.

 

I tider av ökat intresse för klimat och miljö arbetar Martin och hans kollegor nu på en uppföljare till Among Ripples som kommer att heta Shallow Waters. Den här gången ska spelaren helt enkelt undvika en ekologisk kollaps. En europeisk förläggare har säkrat finansieringen för hela projektet, och bolaget ska nu gå från sex till tolv personer på kort tid. Men i en stenhård bransch där de stora speljättarna blir multinationella fabriker är det knivigt att gå från liten indie-utvecklare till vad Martin Greip refererar till som mid-tier-segmentet av branschen.

 

Finansieringsfrågan har ända sedan starten varit ständigt närvarande för bolaget.

 

– Vi fick tidigt kontakt med Science Park Gotland, som hade ingångar till Almi Invest. 2016 gjorde Regioninvest Gotland en samfinansiering tillsammans med Almi Invest, och det var då vi kunde börja bygga saker på allvar. Efter det har vi fått in ett par olika ängelinvesterare också.

 

Martin Greip ser flera fördelar med Almi Invest som investeringspartner och rådgivare. I en starkt Stockholmsdominerad bransch är det till exempel svårt att hitta investerare som vågar satsa på affärsidéer från övriga landet.

 

– Almi har varit avgörande i att öppna dörren och få folk att intressera sig för oss. Vi har varit på många mingel och pitch-evenemang, men de kontakter som faktiskt har blivit något har alla kommit från Almi på något sätt.

 

Han poängterar att spelbranschen kan vara svår att förstå sig på för en utomstående. Det är långa produktionstider och hög risk för en investerare. Att dessutom ge sig på utmaningen att skapa meningsfulla spel är inte det lättaste när man ska övertyga.

Vi försöker vara en trojansk häst som samverkar med marknadsmekanismerna för att få folk att tänka själva. Men då behöver vi duktiga investerare som verkligen vågar tro på det vi gör. Jag vågar påstå att vi inte hade varit här om det inte hade varit för Almi Invest.
Martin Greip, vd Eat Create Sleep

Text: Christian von Essen

Eat Create Sleep
Martin Greip, vd för Eat Create Sleep, vill ha ett företag där arbete och fritid går att balansera.

Om Eat Create Sleep

Grundat: 2014.


Vd: Martin Greip.

 

Verksamhet: Gör dataspel som ställer svåra frågeställningar och låter
spelarna utforska svaren.


Almi Invests roll: Tidig investering från Almi
Invest. Kontakter med ängelinvesterare. Rådgivning från Almi.