Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Riskkapitaltips

Tre tips som ökar chansen att få riskkapital

Jens Bäckbom
Jens Bäckbom, Investment Manager på Almi Invest. Foto: Johan Töpel

Jens Bäckbom, Investment Manager på Almi Invest ger tre tips till startups för att maximera chanserna att en riskkapitalinvestering kommer att fungera.

1. Att ni särskiljer er och skyddar bolaget från konkurrens

Almi Invest kallar det för "unikitet". Produkten eller tjänsten får inte vara enkel att kopiera och ni bör ha lagt tid på att utveckla den. Detsamma gäller hur ni når kunderna – även här gäller det att om möjligt skapa kanaler som inte någon annan kan ta efter.

2. Att ni är ett komplett team där alla har relevant ägande i bolaget

Att bara vara en ensam grundare eller att vissa av er är anställda på andra jobb är ingen bra idé – risken är att någon drar när det börjar blåsa snålt. Ett inkomplett team och/eller en skev ägarbild är två av de vanligaste skälen till att vi tackar nej till bolag som i övrigt ser intressanta ut. Saknas det kompetens? Ta in personen före den första investeringsrundan – annars blir det för dyrt i takt med att värderingar stiger.

3. Att ni bygger ett stort bolag och därmed prioriterar tillväxt framför lön och utdelning

Riskkapital är i första hand till för bolag som vill växa snabbt. Dessutom brukar bara ca 10 procent av alla riskkapitalinvesteringar i tidiga skeden bli succéer - dessa investeringar måste skapa avkastning för de 90 procent som inte lyckas lika väl. Det betyder bland annat att bolaget måste ha väldigt stor potential samt att Almi Invest nästan alltid prioriterar tillväxt framför exempelvis utdelning.

Många entreprenörer vill ha in riskkapital men det är inte alltid säkert att det är det bästa för bolaget. Vissa bolag skulle må bättre av att få växa organiskt. I fall där riskkapital faktiskt skulle kunna passa bra ser vi tyvärr ofta att man söker kapital för tidigt, innan man har team och produkt på plats.
Jens Bäckbom, Investment Manager på Almi Invest

Är du redo att pitcha din startup? Läs hur du skriver ett vinnande pitch deck och pitcha din startup här.