Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
30 maj 2022

Krönika i maj: Grön acceleration

Det är slutet av maj och sommaren står för dörren. Träden skiftar i grönt och endast ett fåtal snöfläckar ligger enträget kvar. Utanför kör gatusoparna skytteltrafik på gatan med sina stora maskiner. För det som göms i snö…

Det är egentligen otroligt vilka mängder avfall som blottläggs i och med snösmältningen. Som hundägare går jag faktiskt omvägar för att vissa områden är så smutsiga och tanken att starta någon form av skräpplockargrupp har kittlat mer än en gång.

Har faktiskt sett löpargrupper i sociala medier som föredömligt tar med en påse för skräpinsamling på varje joggingrunda. Fantastiskt fint engagemang.

Varför reagerar jag så starkt på just framtinat skräp då? Ja, för det första så är det visuellt fult, för det andra så ligger det i mitt närområde och kan skada min hund när vi tar promenader. Men jag landar nog främst i tanken att om vi inte ens bryr oss om den synliga skiten – hur bra är vi då på att tänka på de osynliga utsläppen? Koldioxiden har ju en betydligt större påverkan på mänskligheten än vad några kraschade glasflaskor och godispapper har i mitt närområde…

För de klimatmål vi satt upp syftar ju faktiskt till att tillsammans försöka rädda mänskligheten. Planeten är jag helt övertygad om att det kommer att klara sig även om jorden blir varmare – men hur vi människor lyckas anpassa oss är ju en annan fråga.

Men det finns hopp. Lyckligtvis så ser vi att det finns en stark aptit, hos våra företagare i både Norr- och Västerbotten, till både grön omställning och till acceleration av redan gröna näringar. Många vill komma till oss och prata om hållbarhetsfrågor medan andra har kommit längre och önskar ta del av våra gröna lån för att faktiskt genomdriva investeringar för en bättre värld.

Pratade med min kollega som jobbar på området innovationer. Han berättade att näst intill alla innovationer som landar på våra bord har någon form av inbyggd hållbarhetsaspekt.

Hållbarhet handlar ju inte enbart om miljöpåverkan utan också om en social och ekonomisk aspekt. För visst är det nog så viktigt att ha en plan för att kunna attrahera personal eller visa på att man har ett aktivt hållbarhetsarbete vid upphandlingar? Förmodligen är det den väg våra företag kommer att behöva ta för att inte upphöra att vara relevanta över tid.
 

All den här positiva energin gällande grön omställning är väldigt inspirerande och jag känner att om företag kan bidraga till att minska på det osynliga skräpet med omställningar och innovationer så skall jag minsann också dra mitt strå till stacken. Så förutom att se till att det finns grön finansiering till våra företag via Almi så kommer jag också se till att alltid ha med en skräppåse på mina hund­promenader hädanefter.

Väl mött och trevlig vår!

 

Fredrik Landström
Kreditchef, Almi Nord