Visa innehåll för Almi i din region: Välj län:
20 maj 2019

Målet var att öppna ett eget stenhuggeri

Bild Ahmed Ablah
Ahmed Ablah, ägare till Halmstad Stenhuggeri sedan tre år tillbaka.

Köksbänkar, handfat, bordsskivor och trappor – sten är ett material som syns allt mer i inredningssammanhang. Sedan Ahmed Ablah tog över Halmstad Stenhuggeri för tre år sedan har han utvecklat verksamheten steg för steg.

 

– Gravstenar är det, som de flesta tänker på när det gäller stenhuggeri, men vi kan göra allt möjligt i sten, säger Ahmed, som började lära sig hantverket i 16-årsåldern i Damaskus, där han växte upp. Samtidigt studerade han ekonomi. Ahmeds föräldrar ville att han skulle ha en utbildning för att ha något att falla tillbaka på.

– Jag har aldrig arbetat som ekonom, men som företagare har jag så klart stor nytta av mina kunskaper, säger Ahmed Ablah.

 

När han kom till Sverige var målet att fortsätta utöva sitt yrke och öppna ett stenhuggeri. Efter att ha klarat av grundkursen i svenska för invandrare vände han sig till Almi för att få hjälp att förverkliga sina planer.

– Jag fick rådet att prova på att arbeta här i Sverige först, innan jag startar eget. Det är väldigt annorlunda att driva ett företag här, jämfört med i mitt hemland. Det tar tid att lära sig systemet och alla regler, säger Ahmed.

Sagt och gjort, Ahmed sökte arbete hos Rohwer granit och 2016 tog han över företaget, som fick namnet Halmstad Stenhuggeri.

– Jag har fått jättemycket stöd och råd från Almi. Bland annat med att ta fram en affärsplan och budget, men också med kontakter och lån, säger Ahmed och fortsätter:

– Jag vänder mig fortfarande till Almi om jag är i behov av hjälp, jag vet att även om de inte har svar på min fråga, så kan de hänvisa mig rätt.

 

Idag har Halmstad Stenhuggeri sex anställda och 2018 omsatte företaget närmare 4 Mkr. Kunderna är både privatpersoner och företag.

De allra vanligaste produkterna är köksbänkar och fönsterbrädor, trappor och konstverk till utemiljöer – och så gravstenar, såklart.

Allt görs från grunden från skiss till färdig, leverered och monterad produkt.

– Vi köper in stora stenblock från olika stenbrott, som vi själva sågar upp, berättar Ahmed.

– Hallandsgranit är det vi jobbar allra mest med. Den har en levande yta och är som en tavla i sig själv, men vi importerar också från Italien, Spanien och Indien. Marmor har blivit väldigt populärt att inreda med på senare år.

Ahmeds specialitet, som inte så många stenhuggerier kan erbjuda, är konstverk i sten – en nisch som har hjälpt honom att profilera sig.

När man besöker Halmstad Stenhuggeris utställning och showroom är en 2,5 ton stor stenhäst det första man möts av.

– Häststatyn är mitt visitkort. När jag hade tagit över företaget ville jag göra något som visar vad jag kan, berättar Ahmed Ablah.

Företagsnamn: Halmstad Stenhuggeri AB

 

Utställning: Skruvgatan 3, Sannarps industriområde i Halmstad


Hemsida:
halmstadstenhuggeri.se


Stöd från Almi:
Starta smart coachning och Finansiering