EL-loT fjärrstyr elektriska apparater

Företaget LinTech-Embedded har utvecklat ett system, EL-loT, för fjärrkontroll av elektriska apparater. Innovationen riktar sig till en bred krets bland privata och industriella kunder.

– Almi Nord har hjälpt till med medel för ett patent samt en förstudie kring delar av en komponent som ingår i systemet EL-IoT. Stödet initierade projektet och triggade igång det hela. Jag är mycket nöjd med den rådgivning och support jag fått, säger Jerry Lindblom som utvecklat systemet i sitt bolag LinTech-Embedded AB.

Innovationen EL-IoT består av många delkomponenter. IoT är en förkortning av begreppet Internet on Things, på svenska "sakernas internet", och med det menas att alla prylar i den fysiska verkligheten är uppkopplade till internet.

– EL-IoT använder Internet of Things för att via internet trådlöst mäta, lagra, övervaka och styra elektriska apparater i stort sett var de än geografiskt befinner sig, via en smart telefon, dator, surfplatta eller direkt mellan portaltjänsten och apparaterna, förklarar Jerry Lindblom.
Användningen av Internet of Things i en kommersiell produkt har mötts av intresse. Bland annat var Jerry Lindblom och EL-loT bland finalisterna i Inissions innovationstävling i slutet av september 2013.

– Nomineringen av EL-IoT visar att förståelsen för Internet of Things är på gång. Tekniken är komplex men öppnar närmast obegränsade möjligheter.

Jerry Lindblom, som bor och verkar i Vidsel, elva mil väster om Luleå, berättar att EL-IoT fokuserar på kundnyttan och han räknar upp en rad exempel; optimerad energistyrning och kontroll av hus, fritidshus och husvagnar. Även i industritillämpningar ökar EL-IoT mervärdet och stärker konkurrensförmågan.

Ett förklarande exempel på användning av EL-IoT är att hushåll kan kontrollera energiförbrukningen genom att styra elektriska apparater beroende av ljus, temperatur, fukt, kalendertid, etc. Uppvärmning av villor är en stor kostnad där det går att spara mycket pengar och miljö. EL-loT kan optimera eller prioritera elenergi på olika nivåer, inkopplingstid, gällande energipris eller uttagen belastning.

Jerry Lindblom har lång erfarenhet inom mätteknik och telemetri och har bland annat arbetat som lärare och handledare vid Luleå tekniska universitet. Han har som konsult utvecklat hårdvara och skrivit program till inbyggda system där utmaningen är att utveckla strömsnåla tillämpningar med fokus på hårdvarunära programutveckling.

– Jag har arbetat inom elektronikbranschen sedan 1974. Elektronik har även varit en hobby som följt mig från unga år, och jag måste erkänna att det är svårt att låta bli. Det är fortfarande kul att arbeta med elektronik. Till vardags arbetar jag vid IUC Norrbotten i ett fantastiskt nätverk av kompetenta människor och företag. Med LinTech-Embedded AB vill jag värna om kunskapen och utveckla mig inom området, säger Jerry Lindblom.

Här kan du följa, ta del av och bidra till dialogen kring företagande.
Följ oss på Facebook

LinkedIn

Här finns information för dig som vill vara med och arbeta med framgångsrika företag.
Besök oss på LinkedIn

Besök oss på YouTube

På vår YouTube-kanal kan du inspireras av våra framgångsrika företag.
Besök oss på YouTube