Min mentor fick mig att nå målet

Tidigare var det andra som bestämde vilka produkter som skulle finnas och Jenny Erickson som sålde dem. Nu är hon istället tillverkare och har egna återförsäljare. Hon tycker att hon har nått sitt mål. En viktig del i framgången har hennes mentor.

Pion DesignAtt starta eget var inget aktivt val, berättar företagaren Jenny Erickson i Sunderbyn, Luleå.

– Det rörde sig snarare om en flykt från mitt arbete som vikarie inom skolans värld.

Jenny hade utbildat sig till grundskollärare men kunde inte få fast jobb i Luleå. Till slut blev hon trött på att rycka in som springvikarie. Hon startade eget i stället.

– Jag skapade min egen sysselsättning, säger hon.

Att driva företag var något helt nytt för Jenny.
– Jag passade inte in på min egen bild av företagande. Jag har gått på känsla och hjärta istället, säger hon.

Men hon har fått god hjälp av Almis projekt EntreprenörCentrum i Luleå. Hon gick på starta eget-information och fick hjälp med att skriva en affärsplan. Detta ledde fram till att hon fick starta eget-bidrag under ett halvår.

Den viktigaste anledningen till att Jenny ville starta eget var att hon så gärna ville arbeta hemifrån, berättar hon. Denna önskan har verkligen gått i uppfyllelse. Hon började med att importera mönsterpapper för att sälja till privatpersoner som ville skapa egna fotoalbum, födelsedagskort, bröllopskort och liknande. Nu driver Jenny ett företag med flera anställda och kunder över hela världen.

– Och företaget drivs från mitt köksbord i Sunderbyn, säger hon. Mitt företagande präglas av kontraster. Min uppfattning om mig själv är att jag alltid har varit konservativ och traditionsbunden. Därför kan det te sig oväntat att jag nu driver ett modernt, webb-baserat företag, berättar Jenny.

År 2011 blev Jenny Erickson utsedd till Årets Nyföretagare i Luleå. För henne var detta både hedrande och överraskande.

– Jag kände mig ju inte ens som en riktig företagare. Det kändes som att framgången bara ramlat över mig av en slump. "Jag har ju inte ens visitkort", minns jag att jag tänkte, berättar Jenny.

Det var vid denna tid som tanken på en mentor väcktes.
– Samma kväll som jag mottog priset, fick jag nys om att mentorsprogrammet fanns. Så jag var ju egentligen inte i startskedet, då jag blev intresserad av att få en mentor, säger hon.

Jenny önskade sig en mentor som var van vid export och handel med utlandet, men någon sådan person fanns inte tillgänglig.

– Jag visste inte vad jag behövde, medger Jenny.

Men när hon träffade sin mentor Johanna Nilsson, butikschef på Lindex i Luleå, förstod hon att det skulle fungera.
– Det kändes jättebra och jag kände direkt att det klaffade, hon var så glad och sprudlande, säger Jenny.

Jennys och Johannas möten har inte varit regelbundna. Jenny understryker att hennes mentor varit mycket flexibel. De har kunnat träffas när det funnits något angeläget att diskutera, till exempel hur mycket företaget borde satsa på privatkunder respektive företagskunder.

Jenny tycker att Johanna är glad och inspirerande, men också kunnig, kompetent och erfaren.
– Det känns som att hon vet vad hon pratar om, konstaterar Jenny.

En annan egenskap som Jenny uppskattar hos Johanna är hennes ständiga engagemang och ett gediget intresse för Jennys företag och dess utveckling.

– Vi har verkligen funnit varandra så vi har för avsikt att fortsätta den här relationen i någon form. Självklart har hon även bidragit till utveckling på det personliga planet. Man blir lätt ensam, även om man har anställda. Då känns det väldigt bra att ha en mentor att diskutera och bolla med, säger Jenny.

En viktig sak som Johanna bidragit med är en struktur på verksamheten, som tillåter Jenny att lägga mer tid på det hon trivs så bra med: att rita egna mönster åt kunder över hela världen.

– Redan med vår första kollektion mönsterpapper kände jag att vi hade hittat rätt, att vi tillverkar de vackraste mönsterpapperen i hela världen! Vi behöver inte drömma om att en dag skapa lika vackra papper som våra konkurrenter, och det är en härlig känsla att vi är helt nöjda med vår produkt, förklarar Jenny.

Text: Karolina Kollenmark Andersson
Bild: Jennie Pettersson

Här kan du följa, ta del av och bidra till dialogen kring företagande.
Följ oss på Facebook

LinkedIn

Här finns information för dig som vill vara med och arbeta med framgångsrika företag.
Besök oss på LinkedIn

Besök oss på YouTube

På vår YouTube-kanal kan du inspireras av våra framgångsrika företag.
Besök oss på YouTube