Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Ung företagsamhet
-tränar unga i entreprenörskap
Inspiration

Läskigt eller världens kick? När ungdomar får testa företagande med Ung Företagsamhet ändras ofta synen på vad det innebär att driva eget. Totalt har idag 420 000 skolelever utbildats i företagande.

– Vi sänker tröskeln för entreprenörskap, säger UFs vd Cecilia Nykvist.

 

För den som aldrig har drivit ett företag kan det kännas främmande och läskigt att starta eget. Det vill Ung Företagsamhet ändra på.Sedan 1980 utbildar man gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande, och nu även genom en växande verksamhet på grundskolan.

 

– Syftet är att elever ska få träna på entreprenörskap. Unga ska se att de kan och vågar, även om det innebär att kasta sig ut i något okänt som känns lite riskabelt. Vi sänker tröskeln för entreprenörskap senare i livet, förklarar Cecilia Nykvist, vd för Ung Företagsamhet i Sverige.

 

Praktisk tillämpning av teorin UF-företagande innebär att unga på gymnasiet får prova på att driva ett eget företag som en del av sin gymnasieutbildning.

 

– Det ska vara så likt att driva ett ”riktigt” företag som möjligt; eleverna ska komma på en idé, hitta på ett företagsnamn, skapa en affärsplan och kontakta banken, säger Cecilia Nykvist och tillägger:

 

– Det som är så coolt är att eleverna applicerar de teoretiska kunskaperna i praktiken. Det skapar en förståelse hos elever att de har nytta av det de läser och att man använder den kunskapen i praktiken.

 

Ett UF-företagande kan se ut på många olika sätt. Det kan vara en avsaltningsanläggning i miljonklassen, men likväl ett företag som trycker t-shirts.

Vi är ett enda stort labb för entreprenörskap.
Cecilia Nykvist

– Vi är ett enda stort labb för entreprenörskap. Det handlar främst om att så ett frö och att låta eleverna se att entreprenörskap är kul och möjligt, något de både kan och vågar!

 

Utöver sin lärare har eleverna även en eller flera rådgivare från näringslivet.

 

– Det kan bli magiska möten när man tussar ihop dessa gymnasieungdomar med någon som redan är aktiv i näringslivet, det brinner av engagemang från båda håll.

 

Hjälp för nyanlända ungdomar 

Ung Företagsamhet finns även för nyanlända elever som läser språk på gymnasiets introduktionsprogram. Här bidrar utbildningen i entreprenörskap till bättre integration.

 

– Att driva företag är universellt och något som de känner igen från sitt hemland, även om de  inte har svenska språket än. Lärarna vittnar om att när eleverna får UF-företagande som metod lär de sig språket på ett helt annat sätt.

 

För Ung Företagsamhet är drömmen att samtliga gymnasieungdomar fick chansen att prova på UF-företagande. I dagsläget når man 96 procent av de som läser Handels- och administrationsprogrammet, men betydligt färre inom andra gymnasieutbildningar särskilt få bland de som läser Naturvetenskapliga programmet.

 

– Detta ser jag som en stor missad möjlighet. Många av eleverna som läser naturvetenskap går ju vidare till Chalmers och KTH. Tänk om även de skulle få ta del av entreprenörskap tidigare och ha med sig i bakhuvudet ”oh, det här skulle jag vilja göra ett företag av”.

 

–Det skulle gå hand i hand med startup-klimatet vi ser i Sverige idag och vore superspännande samhällsekonomiskt, säger Cecilia Nykvist.

 

Almi en uppskattad partner

I år, 2019, får så många som 31 513 elever chansen att träna på entreprenörskap. För att detta ska vara möjligt spelar Ung Företagsamhets samarbetspartner en viktig roll.

 

– Att finansiera den här verksamheten är en stor utmaning för att driva detta framåt. Både offentliga och privata samarbetspartners investerar i UF för att det är en del av en positiv samhällsutveckling, det är bra för Sverige och bra för unga människors utveckling.

 

Almi är en sedan länge uppskattad samarbetspartner.

– UF och Almi goes way back! Jag minns själv när jag drev

UF-företag 1991–92 och fick extra stöd från Almi. Det var en så häftig känsla att de ville satsa på oss.

 

Förutom att bidra med pengar sitter Almi på mycket användbar kunskap.

– Till exempel finns Almis rådgivare som kopplas på när det handlar om tekniska idéer med en stor innovationspotential. Och för dem som vill omvandla sitt UF-företag till ett riktigt företag, och då är Almi en resurs det går att ta hjälp av.

 

Hur ser intresset ut bland unga för att bli entreprenör idag?

– När vi startade för 40 år sedan var det obskyrt och konstigt. Idag är entreprenörskap något självklart, coolt och även nödvändigt för svenska samhället. Mängder av framgångsrika svenska startups inspirerar många unga att bli företagare och entreprenörer. Då är det ännu  viktigare att de verkligen får modet att våga starta ett företag, vilket inte sällan kommer av just UF-företagande.

Om Ung Företagsamhet

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och är en del av den globala organisationen Junior Achievement.

 

Sedan 1980 utbildas gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande. Totalt 420 000 elever har hittills varit delaktiga i UF-företagande.Sedan tio år tillbaka inkluderas även en alumniverksamhet och en grundskoledel.

 

Organisationen stöds av offentliga medel och det privata näringslivet.