Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
5 maj 2021

Varför hållbarhet?!

Annika Holmström, affärschef Norrbotten

Kraven på att företag ska agera hållbart har ökat under de senaste åren. Samhället, beställare, kunder och anställda förväntar sig alla att företag tar ett ansvar för människa och miljö. Det finns många bevis för att hållbart företagande är lönsamt, men man ser också att de mindre företagen har svårare att hinna med.

I min vardag som affärschef för Almi i Norrbotten, i mötet med länets företagare ser jag många som brottas med frågan ”Varför och hur ska mitt lilla, eller stora, företag jobba med hållbarhet? What’s in it for us?”

 

Skälen till att jobba med hållbarhet kan vara olika. Det finns lagar och krav som måste uppfyllas och det är väl sällan de som är motiverande och gör att man som företagare känner inspiration att göra mer. Företaget har kanske värderingar med grund i vissa hållbarhetsmål eller personer i företaget som brinner för olika frågor. Visst vill jag vara en attraktiv arbetsgivare, visst vill jag stå för att alla personer har lika värde, att leverantörer av mina produkter ger sina arbetare bra arbetsvillkor? Är dessa frågor viktiga för mig och mitt företag? Är mitt hållbarhetsarbete viktigt för mina kunder, min personal eller mina leverantörer? Listan går att göra lång och det är väl här nånstans inspiration och motivation kan börja gro hos många. Ert hållbarhetsarbete kommer vara en viktig konkurrrenskraft framåt för ert företag för att attrahera arbetskraft, kunder och andra, så kommunicera vad ni gör och varför.

 

Vad kan ni då göra för att komma igång med hållbarhetsarbetet?

Några tankar på vägen:

  • Läs på om social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Vad är det egentligen?
  • Fundera över vad ni gör idag! Förmodligen gör ni mer än vad ni tror. Grattis – ni är redan igång! Var stolta över och synliggör det!
  • Skriv ner vad är viktigt för er och varför! Vad vill ni utveckla framåt?

Ibland behöver man ett bollplank på vägen och här kan vi på Almi vara ert stöd för att komma igång med ert hållbarhetsarbete. Oavsett om ni inte kommit igång än eller redan tagit nåt steg på vägen så finns vi här för er. Ta kontakt med oss på Almi Nord så berättar vi mer!

Hållbarhet är en viktig fråga som varken du eller jag har råd att låta bli att engagera oss i. Vi kan alla göra något!

Som äkta Mello-fantast säger jag bara…..nu köööör vi!!

 

Annika Holmström

Affärschef Norrbotten

Almi Nord