Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Almis Brygglån - Från kris till hållbar framtid
Överbrygga en period av svårigheter

Almis Brygglån - Från kris till hållbar framtid

Almis Brygglån är riktat till bärkraftiga små och medelstora företag i Sverige där finansieringsbehov uppstår som en följd av coronavirusets spridning. Syftet är att överbrygga en period av svårigheter och lånet ger möjlighet till villkor som är särskilt anpassade till rådande situation.

Det innebär bland annat förmånliga villkor såsom möjlighet till amorteringsanstånd och ränteanstånd redan från start. Lånet kan anpassas beroende på vilken fas företaget befinner sig, oavsett om det är ett startupföretag eller ett etablerat företag. Det viktiga är att företaget var bärkraftigt före krisen och bedöms ha en hållbar bärkraft även efter krisen.

 

Lånet kombineras alltid med rådgivning där du kan diskutera och simulera de effekter coronakrisen har på ditt kassaflöde, resultat- och balansräkning. Det utgör sedan underlag till en bedömning av företagets finansieringsbehov.

 

Då intäktsbortfallet varierar beroende på var ditt företag befinner sig, varierar även behovet av finansiering.

För Brygglånet gäller följande villkor:

Tillsammans har vi en dialog kring hur stort lånebeloppet kan tänkas bli givet dina individuella behov och de intäktsbortfall som orsakats av coronavirusets spridning.

  • Individuell räntesättning med rörlig ränta, som för närvarande är högst 4,71 %.

  • Möjlighet finns att ansöka om ränte- och amorteringsuppskov upp till 12 månader. 

  • Löptiden är 12 månader. Efter 12 månader finns, efter dialog med rådgivare, möjlighet att lägga om lånet till nytt lån med då gällande ordinarie villkor.
  • Startups har möjlighet att låna upp till 500 000 kr. 
  • Ingen uppläggningsavgift.
  • Almi strävar alltid efter medfinansiering. Det kan vara medfinansiering från bank eller i form av ägarkapital. Medfinansiering är ett krav på belopp över 3 miljoner kr.
  • En rådgivare från Almi kommer att göra en individuell kreditprövning. Den innefattar bland annat en genomgång av nuvarande säkerheter för dig som redan har lån hos Almi, och vilka säkerheter som är aktuella för dig som blir ny lånekund hos Almi. I normala fall handlar det om att ta ut företagsinteckningar och ägarborgen som normalt ligger på 10-20%.

Almi arbetar för en ansvarsfull och sund kreditgivning. Det innebär att Almi i sin rådgivning tar ansvar för att säkerställa att krediten matchar ditt behov och återbetalningsförmåga. Almi är ett statligt bolag utan egna vinstintressen med fokus på de små och medelstora företagen.

Vem kan ansöka om Brygglånet?

Almis Brygglån är riktat till startups och etablerade små och medelstora företag där finansieringsbehov har uppstått som en följd av coronavirusets spridning.

 

Brygglån för startups

För de startups som bedöms ha stor tillväxtpotential och bärkraftighet efter krisen, samt bedöms ha en balansräkning som klarar räntebärande lån, kan Brygglånet vara aktuellt. Brygglån kan sökas upp till 500 000 kr. I de fall startup-/tillväxtbolag behöver tillföras ägarkapital rekommenderas en kontakt med Almi Invest, koncernens riskkapitalbolag. För samtliga Brygglån gäller att kapitalbehovet ska ha uppstått utifrån påverkan av coronakrisen.

 

Brygglån för dig som redan har lån hos Almi

Även du som redan har ett befintligt lån hos Almi kan ansöka om det nya Brygglånet.

 

Har du nyligen sökt ett nytt Almi-lån men är intresserad av Brygglån behöver du inte ansöka på nytt. Tag istället upp detta när Almis rådgivare kontaktar dig för att gå igenom din ansökan.

Hur ansöker jag om Brygglånet?

Du ansöker via vår digitala e-tjänst Brygglån. Du loggar in med mobilt bankID och fyller därefter i ditt företags uppgifter. En rådgivare kommer att kontakta dig för ett digitalt möte där ni tillsammans ser över ditt behov.  

 

Här hittar du vad du kan förbereda inför att du ansöker om Brygglån. 

 

Hur mycket kan jag låna?

Tillsammans har vi en dialog kring hur stort lånebeloppet kan tänkas bli givet dina individuella behov och de intäktsbortfall som orsakats av coronavirusets spridning.


Almi har nära relation till andra aktörer och kan guida dig till att hitta rätt för just ditt företags behov. Vi är ett statligt bolag utan egna vinstintressen så du kan vara säker på att vi alltid har ditt företags bästa som högsta prioritet.

När kan jag förvänta mig att få besked om jag beviljas lån?

Vi arbetar intensivt för att hantera alla låneansökningar som kommer in i turordning. För att underlätta och påskynda handläggningen var noga att bifoga det som efterfrågas i e-tjänsten Ansökan Brygglån.

 

Att tänka på när du fyller i ansökan om Brygglån

 

Du får en kvittens via mejl när vi har tagit emot din ansökan. Vi kontaktar dig så snart vi har möjlighet.

Så kommer du i kontakt med Almi

Kontaktinformation till våra rådgivare hittar du här.

 

Vid andra frågor kontakta kundtjänst på
telefon 0771-55 85 00.

Kundtjänst har öppet kl 9-16 på vardagar (med stängt för lunch kl 12-13).