Speedtool lämnar inget åt slumpen

På Speedtool i Habo har kvalitet och noggrannhet alltid varit viktigt. Det gör att företaget idag kan jobba med några av Sveriges mest krävande kunder.

 

speedtoolRedan från början så valde vi att satsa på det bästa, och våra kunder vet att de kan lita på det som vi levererar, berättar Martin Bexdal, marknadschef på Speedtool.

Speedtool i Habo tillverkar verktyg och är specialiserade på väldigt stora pressverktyg. De jobbar till största delen mot fordonsindustrin, där kraven på exakthet och noggrannhet är väldigt stora.

– Det är kunden som bestämmer toleransen, förklarar Jimmy Korsbeck, ägare och vd på Speedtool, och visar upp en nyinköpt laserscanner där "felmarginalen" är två hundradelar av en millimeter på en mätsträcka på 2,7 meter.

– Vi har aldrig köpt in en begagnad maskin, berättar Martin Bexdal. Det är extremt viktigt att vi kan lita på vår utrustning och det är ett högst medvetet val att alltid satsa på de bästa maskinerna, trots att de är dyra. De håller längre, har färre driftstopp och kan gå med högre hastighet, förklarar han.

Företagets lokaler i Habo är ett tydligt exempel på att Speedtool inte nöjer sig med det näst bästa. Det är ett imponerande bygge som på många sätt för tankarna bort från traditionell verkstadsindustri.

– Vi har byggt så modernt som möjligt, säger Martin Bexdal. Tung verkstadsindustri behöver inte vara synonymt med smutsiga mörka lokaler och öronbedövande buller. Vi ville ha det ljust och fräscht och redan från början anpassat för framtidens behov, förklarar Martin.

speedtoolDe nya lokalerna är genomtänkta in i minsta detalj och inget har lämnats åt slumpen. Räls i golvet och traverser i taket gör att även tunga detaljer smidigt kan flyttas runt. I de tempererade lokalerna har temperaturen bara varierat med +-0,2 grader under ett helt år och alla restprodukter från fräsningen tas om hand i ett närmast slutet system.

– Smuts och dålig arbetsmiljö sliter inte bara på våra medarbetare - det gör också att livslängden på våra maskiner förkortas. Därför är det ett självklart val för oss att satsa på en bra arbetsmiljö, förklarar Martin.

Ordningen är i det närmaste exemplarisk. Allt har sin plats och det är rent och snyggt överallt.

– Det är en viktig detalj i en effektiv produktion. Man ska aldrig behöva lägga tid på att leta efter något, berättar Martin Bexdal.

Lokalerna i Habo inrymmer också en provpress i kolossalformat som har en presskraft på hissnande 1200 ton och hanterar pressverktyg upp till 4 200 mm. Det gör att Speedtool kan testa de pressverktyg som de tillverkar åt bland annat Volvo i sina egna lokaler.

– Så när verktyget levereras till kund så vet vi redan att det fungerar som det ska. Det gör också att kundens pressar inte behöver stå stilla för att prova in nya verktyg, förklarar Jimmy och Martin. Det är en stor konkurrensfördel för oss, tillägger de.

Stora lokaler och stora maskiner kräver av naturliga skäl också stora investeringar.

– Almi har funnits med i bilden ända sedan jag startade företaget, berättar Jimmy Korsbeck. Förutom vid uppstarten så har Almi även varit med och hjälpt till med finansieringen när vi byggde våra lokaler 2006 och nu 2014 när vi investerade i en stor utbyggnad och en ny maskin. Almi finns alltid med som en möjlig partner när det är dags för nya projekt, berättar Jimmy.

Det senaste tillskottet i maskinparken är en fleroperationsfräsmaskin som kan hantera arbetsstycken upp till 6 000 x 4 200 mm med vikter upp till 40 ton.

– Den togs i drift i januari när vi invigde våra nya utbyggda lokaler, och sedan dess har den inte stått still en enda minut, berättar Martin.

Speedtool är på många sätt en liten spelare som slåss med de riktigt stora pojkarna. Det ställer stora krav, inte minst på effektiviteten.

– Vi har extremt lite overheadkostnader. Alla jobbar och ingen är rädd för att skita ner sig. Vår personal är fantastisk. Men den främsta anledningen till att vi har lyckats så bra som vi har gjort är att våra kunder kan lita på oss. De vet att vi levererar verktyg av toppkvalitet, avslutar Martin Bexdal.

 

 

Finansiering - Almis lån

Följ oss

Följ oss på LinkedIn

Besök oss på YouTube

På vår YouTube-kanal kan du inspireras av våra framgångsrika företag.
Besök oss på YouTube

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

En gång per månad får du information om aktuella aktiviteter och annat som rör företagande.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev