Sagan blev verklighet för Tusen och en katt

När veterinärkliniken Tusen och en katt startade var en investering i modern röntgenutrustning en nödvändighet. Banken hade inte möjlighet att ta hela risken själva, men med Almi som partner kunde finansieringen lösas, berättar Helena Ulpe som driver kliniken tillsammans med Sara Dufva Lundquist.


tusenochenkattDen före detta vårdcentralen i Tenhult har fått nytt liv. Men nu är det inte längre barn och deras föräldrar som fyller lokalen. Istället samsas nu katter, hundar och andra smådjur i patientrummen. Veterinärkliniken med det fyndiga namnet Tusen och en katt öppnade våren 2016 och har snabbt fått kunder från både när och fjärran.

– Tenhult är en liten ort och vi upplever att de som bor här stöttar oss på ett väldigt bra sätt. Men vi har också kunder från Jönköping och större delen av Höglandet, berättar Helena Ulpe som driver kliniken tillsammans med Sara Dufva Lundquist.

Sara och Helena lärde känna varandra när de arbetade på Djursjukhuset i Jönköping. De insåg att de delar samma värderingar och hade samma drömmar om vad de ville få ut av både arbete och privatliv.

– Vi brinner för yrket och tycker om den personliga relationen man får med ett djur och djurägare om man ger det tid. Med vår egen klinik kan vi själva påverka hur detta funkar och få det att gå ihop med familjelivet, berättar Sara Dufva Lundquist.

– På en större klinik är det mer stress och du får inte samma relation mellan djur och veterinär. Vi upplever också att djurägare idag uppskattar den personliga kontakten och att det är samma veterinär som tar hand om deras djur vid varje träff, säger Helena Ulpe.

 

STOR INVESTERING I RÖNTGENUTRUSTNING

tusenochenkattNär Helena och Sara skulle starta bolaget var investeringsfrågan en viktig nöt att knäcka. Även inom djursjukvård är tekniska lösningar en förutsättning för att kunna bedriva professionell verksamhet och det står fortfarande en del teknisk utrustning högt på önskelistan.

– Men det viktigaste till att börja med var en röntgenutrustning. Den kostar väldigt mycket och banken hade inte möjlighet att ta hela risken för att hjälpa oss med att finansiera den, berättar Sara.

För att komplettera bankens finansieringsdel blev Almi en viktig partner som kunde ta en del av bankens risk. Sara och Helena hade tidigare haft kontakt med Almi för att få rådgivning kring allt från affärsplan till andra praktiska frågor som dyker upp när man ska starta företag.

– Därför kändes det naturligt att ta hjälp även när vi skulle lösa finansieringen. Vi hade redan en bra dialog och var väldigt nöjda med det stöd vi fått när vi våndades över hur vi skulle starta företaget, berättar Sara.

– Hela processen med finansieringen gick väldigt smidigt och vi fick snabbt ett positivt besked från Almi berättar Helena.

Ett par månader senare är röntgenutrustningen på plats och används flitigt för att t. ex. kunna ställa diagnos på benbrott eller att kontrollera tumörspridning.

 

INRIKTNING MOT SMÅDJUR

Tusen och en katt är helt inriktade mot smådjur. Det innebär katter, hundar och andra smådjur.

– Dock inte exotiska djur som ormar och spindlar, säger Sara och ryser till.

Utöver "vanliga" veterinärtjänster ägnar sig Sara och Helena också åt en del föreläsningar.

– Det är ett väldigt bra sätt att få och ge kunskap. Man lär sig mycket om hur djurägare tänker och tycker. Och vi kan dela med oss av det vi kan, berättar Sara som gör många besök på bland annat brukshundsklubbar runt om i länet.

Tusen och en katt har också avtal med Naturbruksgymnasiet i Tenhult och har sju elever som regelbundet tjänstgör på kliniken.

– Det är ett jättebra sätt för oss att lära ut det vi kan och för ungdomarna att se hur arbetet på en smådjursklinik fungerar i verkligheten. Sedan är det lärorikt och utvecklande för oss också, säger Helena.

 

Ur Almis magasin Växande företag 2017.

 

Finansiering - Almis lån

Rådgivning för dig som vill bli företagare

Följ oss

Följ oss på LinkedIn

Besök oss på YouTube

På vår YouTube-kanal kan du inspireras av våra framgångsrika företag.
Besök oss på YouTube

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

En gång per månad får du information om aktuella aktiviteter och annat som rör företagande.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev